Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

WHO: Kriget kan förvärra covidspridning

Ukrainakriget • Publicerad 14 mars 2022
En buss i Moldavien där flyktingar från Ukraina kan både testa sig för covid-19 och vaccineras.
En buss i Moldavien där flyktingar från Ukraina kan både testa sig för covid-19 och vaccineras.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) oroas över att kriget i Ukraina kan få en negativ inverkan på hur pandemin utvecklas i området, rapporterar CNN.

WHO säger att man befarar att många kommer att bli allvarligt sjuka eller avlida eftersom vaccinationsgraden är relativt låg i Ukraina, liksom i flera av grannländerna. I Ukraina är cirka 35 procent av befolkningen fullvaccinerad enligt Our world in data.

Annons

I grannlandet Moldavien har cirka 29 procent fått två doser vaccin.

– Tyvärr kommer det här viruset att utnyttja möjligheter att fortsätta spridas, sade WHO:s epidemiolog Maria Van Kerkhove förra veckan.

WHO uppger att man kommer att skicka stöd till regionen i form av tester och mediciner. Flyktingar från Ukraina kommer att erbjudas gratis vaccin och/eller covidbehandling i bland annat Ungern, Moldavien, Rumänien och Slovakien.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons