Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IAEA-chefen: Vi leker med elden i Zaporizjzja

Det krävs akuta åtgärder för att förhindra en olycka vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, skriver Internationella atomenergiorganet (IAEA) i en .
Ukraina • Publicerad 6 september 2022
IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff i fredags.
IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff i fredags.Foto: Theresa Wey/AP/TT
Två av IAEA:s inspektörer kommer att stanna kvar vid kärnkraftverket Zaporizjzja på "permanent basis" för att observera situationen på plats. Arkivbild.
Två av IAEA:s inspektörer kommer att stanna kvar vid kärnkraftverket Zaporizjzja på "permanent basis" för att observera situationen på plats. Arkivbild.Foto: Maxar Technologies via AP/TT

"Den nuvarande situationen är ohållbar", konstaterar IAEA i rapporten om säkerheten vid kärnkraftverket.

FN-organet kräver att en säkerhetszon inrättas vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket, för att undvika ytterligare skador på platsen.

Annons

"Det kräver att alla relevanta parter är överens om att upprätta en kärnsäkerhetszon."

IAEA kräver samtidigt att beskjutningen i området "omedelbart upphör".

"Strider utgör konstant hot"

"Medan de pågående striderna ännu inte har utlöst ett nödläge vid kärnkraftverket, fortsätter de att utgöra ett konstant hot mot kärnsäkerheten med potentiell påverkan på kritiska säkerhetsfunktioner", skriver IAEA i rapporten.

– De träffar (av eldgivning) som den här anläggningen utsatts för och som jag personligen kunde se och utvärdera tillsammans med mina experter är helt enkelt oacceptabla, säger Rafael Grossi i samband med ett möte i FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen (svensk tid), som han deltar i via länk, rapporterar CNN.

Stress för anställda

Organet varnar också för att ukrainarna som arbetar vid kärnkraftverket, som är ockuperat av Ryssland, är under en "konstant hög stress och press". IAEA skriver att situationen skulle kunna leda till "ökade mänskliga fel med konsekvenser för kärnsäkerheten".

Zelenskyj välkomnar att IAEA:s rapport tar upp den ryska närvaron vid kärnkraftverket.

– Rapporten noterar närvaron av den ryska militära utrustningen på kärnkraftverkets territorium, pressen på våra anställda där och gör tydliga hänvisningar till den ryska militära ockupationen. Det är bra, säger Zelenskyj i sitt dagliga tal.

Fortsatta strider

Samtidigt ondgör sig den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia över att inte IAEA pekar ut Kiev som ansvarig för beskjutning i området.

– Vi beklagar att inte källan till beskjutningen nämns direkt i rapporten, säger han på FN:s säkerhetsråds möte.

Men bara timmar efter att rapporten hade släppts kom anklagelser från ukrainskt håll om att ryska styrkor beskjutit staden Enerhodar, där kärnkraftverket ligger.

Annons

Tidigare under dagen anklagade även Ryssland Ukraina för beskjutning runt kärnkraftverket.

Inspektörer kvar

Strider har dock pågått under flera veckor i närheten av kärnkraftverket. Ukraina och Ryssland har anklagat varandra för att ligga bakom attackerna.

I förra veckan fick IAEA:s representanter tillträde till kärnkraftverket. Två inspektörer kommer att stanna kvar vid kärnkraftverket på "permanent basis" för att observera situationen på plats.

IAEA:s inspektörer har de senaste dagarna bland annat bedömt de fysiska skadorna på Zaporizjzja, undersökt funktionaliteten i säkerhetssystemen och utvärderat personalens arbetsförhållanden, skriver organisationen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons