Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Zelenskyj till Danmark: Friheten vann

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till det danska folket när Danmark firade befrielsen efter andra världskriget.
Danmark • Publicerad 4 maj 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till det danska folket.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till det danska folket.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Många människor hade samlats på Rådhusplatsen i Köpenhamn och i Århus på onsdagskvällen för att uppmärksamma Danmarks befrielse. Zelenskyj talade via en videolänk och talet visades på storbildsskärmar.

– Ryssland drömmer fortfarande om att friheten i Europa ska försvinna, sade Zelenskyj, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

– Den ryska drömmen ska inte gå i uppfyllelse. I stället är det Ukrainas och Danmarks dröm om frihet som ska bli uppfylld.

I slutet av mars höll Zelenskyj ett tal inför det danska folketinget.

– När jag talade till er senast hade ryssarna dödat 144 barn, nu har de dödat 220, sade han.

– I dag, som varje år, tänder danskarna ljus. När ni tänder dem den här gången, kom ihåg de ukrainska barn som har förlorat sina liv i det här kriget, sade han.

Fortsatt stöd

I Köpenhamn talade även bland andra statsminister Mette Frederiksen (S) medan utrikesminister Jeppe Kofod (S) var på plats i Århus.

Mette Frederiksen lovade att Danmark kommer att fortsätta att stötta Ukraina.

– När friheten angrips är det inte tillräckligt att vi talar om hur viktig den är. Vi måste också vara redo att försvara den, sade hon.

– Därför skickar vi vapen och militär utrustning. Och vi kommer att fortsätta med det.

Förklarades befriat

Det var på kvällen den 4 maj 1945 som radiovärden Johannes G Sørensen – via BBC i London – meddelade danskarna att de tyska soldaterna hade gett upp, skriver tidningen Politiken, som låg bakom onsdagens arrangemang tillsammans med Jyllands-Posten.

Dagen efter förklarades Danmark befriat, men ön Bornholm var under knappt ytterligare ett år ockuperat av dåvarande Sovjetunionen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons