Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj: Ondskan är tillbaka

Orden "Aldrig mer!" efter andra världskriget har förvandlats till: "Aldrig mer?"
Bland ruiner i Borodjanka talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till landet på den historiska segerdagen.
Ukrainakriget • Publicerad 8 maj 2022
President Zelenskyj talar till landet under segerdagen.
President Zelenskyj talar till landet under segerdagen.Foto: Skärmavbild från Facebook/TT

I dag firar Ukraina sin segerdag efter andra världskriget. Dagen då landet befriades från nazisterna. Zelenskyj beskriver i ett 15 minuter långt tal på Facebook hur landet återigen plågas under en ockupant. Hur kriget kommit tillbaka till landet.

– Det fanns miljoner anledningar att säga "aldrig mer". Vi kunde aldrig ana att vår generation skulle få uppleva hur de orden vanhelgas.

Annons

– Den 24 februari utplånades orden "aldrig mer".

Enkel t-tröja

Zelenskyj står mellan två sönderbombade hus, iförd en enkel t-tröja med orden "I'm Ukrainian" på bröstet, när han beskriver hur skolor förstörts, hur civila dödats och hur orter som upplevt ockupationer under andra världskriget nu ockuperas och förstörs igen.

– Ondskan är tillbaka, säger Zelenskyj.

Han drar paralleller mellan andra världskriget och det nuvarande kriget och till dramatisk musik visas filmer både från det bombade London, ett Rotterdam i ruiner och från ukrainska städer som Butja och Mariupol.

– Decennier efter kriget har mörkret återvänt till Ukraina, med nya uniformer och under nya paroller, men med samma syfte.

Hedrar offren

Filmen avslutas med att hedra alla dem som stod upp mot nazismen under andra världskriget, och alla dem som offrade sina liv. Han målar också ut en ljus framtid, med en seger och fred.

– All ondska slutar på samma sätt. Den försvinner.

– Vi kommer att vinna över vintern, den ukrainska solen kommer att smälta bort den. Tillsammans kommer vi att få fred.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons