Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tegnell: Ingen uppgång efter påsken

Hittills har 12 540 personer i landet bekräftats smittade med coronaviruset. Folkhälsomyndigheten hade förväntat sig en uppgång av antalet smittade efter påskhelgen, men så har det inte blivit.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige uppgår till 1|333.
Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige uppgår till 1|333.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Nu har vi gått över 12 000 fall totalt, lite drygt 600 under det senaste dygnet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Vi ligger kvar på den nivå som vi låg på för ett par veckor sedan. Det var någon slags topp innan påskhelgen och nu är det någon slags nedgång.

Annons

Tegnell säger att Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet. Men han betonar samtidigt att den totala flockimmuniteten förmodligen ligger en bit framåt.

– Vi vet inte exakt när, det beror på hur utvecklingen fortsätter.

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige uppgår till 1 333, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 130 dödsfall sedan onsdagen.

Tegnell fick en fråga kring eftersläpning av dödstalet och varför det fortsatt förekommer eftersläpning. Han säger att statistiken måste gå igenom vissa nivåer i systemet innan det når Folkhälsomyndigheten och påpekar att Sverige, till skillnad från andra länder, får fram siffrorna väldigt snabbt.

– Man kan förstås göra det blixtsnabbt, men då blir det inga bra data. Det här är väldigt snabbt.

Problematiskt på äldreboende

Läget på de svenska äldreboendena är fortfarande problematiskt, enligt Tegnell.

– Det här är vårt stora problemområde. Mycket annat verkar fungera ganska bra, men smittan på äldreboenden är ett stort problem.

996 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

– Vi fortsätter att utöka kapaciteten för intensivvården i Sverige. I går rapporterade vi att siffran var 1 064 vårdplatser – i dag är den 1 077, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

– Vi har ungefär konstanta tal på nationell nivå på vilka med covid-19 som ligger på intensivvården. Det är ungefär 530 personer.

Annons

Det finns fortsatt en 20-procentig kapacitet kvar inom intensivvården i Sverige.

Mer digitala

Max Stockman, handläggare vid Myndigheten för stöd till trossamfund, fanns med vid torsdagens pressträff och berättade om deras arbete kring coronaviruset och hur trossamfunden i Sverige har ställt om, bland annat genom att bli mer digitala.

– Vi har samverkat i en särskild krisberedskapsgrupp med trossamfunden i Sverige, säger han.

– Vi ser ett gott resultat med att ställa om från fysiska möten till andra former av verksamheter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons