Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

100 miljoner till att få hem svenskar

Politik • Publicerad 2 april 2020
Regeringen höjer biståndet för att få hem svenska medborgare utomlands till 100 miljoner kronor. Arkivbild.
Regeringen höjer biståndet för att få hem svenska medborgare utomlands till 100 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen höjer det konsulära biståndet för att få hem svenska medborgare som befinner sig utomlands. Enligt ett pressmeddelande från UD utökas resurserna till 100 miljoner kronor på grund av coronaepidemin. Det är 90 miljoner kronor mer än de tio miljoner som utlovades i ett regeringsbeslut den 24 mars.

Enligt utrikesministerns presstalesperson har ett 60-tal flygningar med över 2 000 svenskar redan organiserats. Två plan från Finnair har fört hem svenskar som befunnit sig i Indien och det finns planer på att samla ihop svenskar i Peru för en samlad flygning från Lima om några dagar.

Annons

UD kommer även fortsatt att endast vidta åtgärder för svenska medborgare som vill resa hem om inga andra möjligheter finns.

– I första hand ska en resenär ordna sin hemresa genom resebolag och försäkringsbolag, men på vissa platser ser vi ett behov att fokusera särskilt och hitta lösningar, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons