Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

20 nya dödsfall i Sverige

Ytterligare 20 personer som smittats med covid-19 har avlidit i Sverige. Sammanlagt ligger nu dödssiffran på 919 personer.
Folkhälsomyndigheten räknar dock med en eftersläpning i dödstalen på grund av påskhelgen.
Coronaviruset • Publicerad 13 april 2020
Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen, Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Maria Bergstrand MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under måndagens pressträff.
Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen, Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Maria Bergstrand MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under måndagens pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan 11 000 har bekräftats smittade i Sverige, vilket är en ökning med runt 500 personer sedan i söndags.

De senaste dagarna har antalet dödsfall varit långt lägre än tidigare i april. Påskhelgens siffror ska dock tolkas med försiktighet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna, varför det är svårt att dra några tydliga slutsatser från siffror som presenteras då.

Annons

– Antal avlidna per dag är det en efterfördröjning på. Vi vet att de trillar in i efterhand, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten om måndagens siffror.

"Behöver pusselbitar"

På TT:s fråga om EU-kommissionens tankar om att det kan bli aktuellt att äldre kan tvingas hållas isolerade året ut svarar Wallensten att han först vill se undersökningar på hur stor uppbyggnaden av immunitet i samhället i stort är.

– Det är sådana pusselbitar vi behöver innan vi ger ett svar, men något alla måste tänka på innan man lättar på restriktioner, säger han.

TT: Hur stor immunitet i samhället krävs för att äldre ska kunna känna sig trygga?

– Det här är ett nytt virus, ingen har hanterat frågan tidigare. Så småningom kommer det göras breda studier på immunitet, och vi kommer att få kunskap om hur långvarig den är. Allt kommer att vägas in för att man ska kunna veta om man kan släppa på restriktionerna kring den allra sköraste gruppen.

Anders Wallensten påpekar också att man måste se vad som händer med smittspridningen när andra länder lättar på sina restriktioner, och att Sverige har lättare att hålla i de rekommendationer som införts eftersom samhället inte stängts ned helt.

Men det kan dröja innan man vet. För att alls kunna testa immuniteten gäller det att smittspridningen har nått sin topp och att kurvan börjat sjunka igen. Dessutom finns inte testerna som krävs ännu.

– Det är lite för tidigt för att säga säkert. Men det är ett problem, så länge det inte finns ett vaccin måste vi veta att det finns immunitet i befolkningen. Vi måste vänta ut kurvan lite till, säger han.

Ingen brist på handsprit

Antalet intensivvårdade ökade med 20 personer mellan söndag och måndag – till knappt 860 personer. I Sverige finns nu 1 039 intensivvårdsplatser, att jämföra med 526 innan sjukvårdens omställning för att skapa fler platser inleddes.

– Det innebär så klart ett ansträngt läge för personalen, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Annons

Samtidigt råder det brist på skyddsutrustning och annan materiel inom många områden. Däremot har Socialstyrelsen fått in mycket handsprit, som ska fördelas till regionerna.

– Det innebär att vi relativt sett har god tillgång på handsprit i Sverige.

Fakta: Svårt att jämföra siffror mellan länder

Siffror över antalet smittade och döda i ett land ger en lägesbild av situationen i just det landet, men siffrorna från olika länder kan inte utan vidare jämföras med varandra.

Antalet konstaterade fall av smitta är kraftigt beroende av hur många tester ett land genomför, och kan säga mer om landets strategi för smittspårning än hur utbredd smittan är. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.

Hur många döda ett land har måste sättas i relation till dess befolkningsmängd. Men även jämförelser mellan antal döda per capita är vanskliga. Dels för att den siffran är beroende av var i utbrottet landet befinner sig. Dels för att vilka dödsfall som räknas, liksom möjligheten till exakt statistikföring, skiljer sig åt mellan länder.

I Sverige går det köra personnummer mot dödsregistret, vilket innebär att alla som avlidit i covid-19 fångas upp, medan exempelvis Italien saknar data på individnivå. Flera länder räknar också, till skillnad från Sverige, enbart personer som avlider på sjukhus och inte de som dör hemma eller på äldreboenden. Bägge faktorerna bidrar enligt Folkhälsomyndigheten till att Sveriges dödstal per capita ser relativt högt ut i en internationell jämförelse.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons