Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nästan 600 döda i coronaviruset i Sverige

Nästan 600 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. 7 693 personer har bekräftats smittade, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.
Antalet personer som behöver vård per dag har bromsat in något under de senaste dagarna.
Coronaviruset • Publicerad 7 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell deltar vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell deltar vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ligger i snitt på omkring 40 avlidna per dygn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff.

För närvarande får cirka 440 coronasmittade personer intensivvård. Antalet som har vårdats eller vårdas är 645, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Vid pressträffen pekade Tegnell på kurvan över antalet personer som behöver intensivvård legat relativt stabilt, eventuellt minskat något.

Annons

– Som ni ser har vi sedan tre, fyra dagar en minskning. De första dagarna var i helgen och vi är vana vid att det minskar då, men sedan hoppar upp igen. Det ser bra ut att fallet under helgen var större än tidigare och ligger nu kvar på en hyfsad nivå, säger han och fortsätter:

– Om den nedgång vi ser nu betyder att vi nått en slags topp låter jag vara osagt. Men det är viktigt att vi håller i de här åtgärderna, inte minst i påsk.

Hålla avstånd ute

Tegnell tog även upp hur människor synts bete sig på uteserveringar. Han menar att verksamheter har ett stort ansvar för att förhindra trängsel och se till att det är minst en armlängds avstånd mellan borden.

– Reglerna gäller även uteserveringar vilket inte alla verkar ha uppfattat. Det finns också ett individansvar att inte skapa trängsel och hålla avstånd till sina medgäster.

Statsminister Stefan Löfven (S) påtalade också under en presskonferens vikten av att alla följer Folkhälsomyndighetens råd.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, säger Löfven.

Lägre dödstal i Norge

Norge har ett lägre dödstal än Sverige och enligt Anders Tegnell beror det på att man inte har fått in smittan på äldreboenden och att framför allt yngre drabbats. Dagens Nyheter rapporterar att smitta bekräftats på hälften av Stockholms vård- och omsorgsboende.

Sverige har nu en dialog med Norge för att ta reda på vilka faktorer som gör att de norska äldreboendena är mindre drabbade.

Sveriges regioner har arbetat skyndsamt med att få fram fler intensivvårdsplatser och ökat kapaciteten med 80 procent på fyra veckor. Under måndagen var man uppe i totalt 937 disponibla platser. Ungefär en femtedel av dessa är inte belagda och på något mer än hälften av dessa platser vårdas andra kritiskt sjuka än covid-19-patienter, vilket Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen understryker.

– Det är viktigt att påminna sig om att befolkningens normala vårdbehov som kritisk eller akut sjuk kvarstår. Omställningen ska säkerställa att det inte ska spela någon roll om du har covid-19 eller andra kritiska vårdbehov.

"Håll begravningar"

Annons

Totalt har 591 människor dött till följd av coronaviruset och Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), uppmanade människor att hålla begravningar, men i mindre skala och ganska skyndsamt.

Trossamfund och kommuner har enligt Bergstrand en vädjan till närmast anhöriga om att inte skjuta upp begravningen. I ett senare skede kan man hålla en större minnesceremoni.

– Det finns inte plats och resurser att stanna upp. Vi behöver fortsätta hålla begravningar och nu får vi göra det i en mindre krets, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons