Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smittan ökar inte längre i Stockholm

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 har stigit till 687. Antalet som IVA-vårdas börjar öka i landet.
Men Stockholm verkar ha nått ett platåläge där smittan varken ökar eller minskar.
Coronavirustet • Publicerad 8 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB, under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB, under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: TT

Hittills har 8 419 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Antalet som intensivvårdas är för närvarande cirka 470. Det totala antalet som har vårdats eller vårdas är 678. Hälften av alla som intensivvårdas i Sverige för närvarande är sjuka i covid-19.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det nu sker en avplaning av antalet IVA-fall i Stockholmsregionen.

Annons

– Men vi börjar se en viss ökning i resten av landet, säger han.

Platå i Stockholm

När det gäller antalet bekräftat coronasmittade i Stockholmsregionen märks också en förändring, att det är något av ett "platåläge". Ungefär lika många som var sjuka för fem dagar sedan är sjuka i dag. Enligt Tegnell närmar sig Stockholm värdet "1", alltså att en person i snitt endast smittar en annan person.

– Nu verkar vi ha ett stabilt läge kring 1 där vi varken har en ökning eller en minskning av antalet smittade.

TT: Vilka slutsatser drar du av det?

– Att vi har nått ganska långt i epidemin, de insatser vi har gjort har haft effekt. Vi vet att den här sjukdomen började någonstans på 2,5 och om det här fortsätter och vi är nere på 1 nu så har vi kommit en lång väg mot att minska smittspridningstakten väldigt mycket.

De närmaste veckorna avgör om smittspridningen håller på att dö ut i Stockholm.

Smittoläget på äldreboenden i Stockholmsregionen är fortsatt bekymmersamt, enligt Tegnell. En tredjedel av alla fall hos människor över 70 år i Stockholm bor på äldreboenden. I andra delar av landet är det bara fem procent. Statsepidemiologen har länge pratat om att skydda de äldre, men nu ser det ut som att detta har fallerat i Stockholm.

– Jag vill inte lägga skuld på någon men visst är det ett misslyckande, för vi hade ju verkligen hoppats och räknat med att det inte skulle behöva hända. Om det sedan var omöjligt att hindra får vi utreda, säger han.

Andra släpper restriktioner

Flera länder, bland annat Danmark, har aviserat att man kommer att släppa något på de restriktioner som rått. Enligt Anders Tegnell måste restriktionerna släppas med försiktighet.

– Det finns en del studier och modeller som pekar på risken att man kan få en hög topp med många smittade samtidigt om man öppnar fort. Man kan få en dramatisk belastning på vården under en kort period.

Annons

– Man måste försöka smyga i gång samhället. Det kommer att bli väldigt viktigt att förstå hur det kan gå till, säger Anders Tegnell.

Rättad: I en tidigare version angavs fel smittvärde som Tegnell pratar om.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons