Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

99-åring: Seger över corona större än kriget

Han tjänstgjorde i det brasilianska artilleriet i Afrika under andra världskriget. Nu är Ermando Piveta 99 år gammal – och har även överlevt covid-19.
Brasilien • Publicerad 15 april 2020
Ermando Piveta vinkar när han blir firad vid utskrivningen från militärsjukhuset HFA på tisdagen.
Ermando Piveta vinkar när han blir firad vid utskrivningen från militärsjukhuset HFA på tisdagen.Foto: Evaristo Sa/AFP/TT
Den berömda Kristusstatyn i Rio de Janeiro i Brasilien lyses upp med olika motiv under coronakrisen i landet.
Den berömda Kristusstatyn i Rio de Janeiro i Brasilien lyses upp med olika motiv under coronakrisen i landet.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

– I krig handlar det om att döda och överleva. I det här fallet gäller striden att överleva, och jag segrade, säger han till medierna utanför militärsjukhuset HFA i Brasília.

Landets försvarsmakt hyllar krigsveteranen. "Han vann ytterligare ett slag, den här gången mot det nya coronaviruset", skriver militären i ett pressmeddelande.

Annons

Hur det går för Brasilien i denna kamp är dock ännu ovisst. Landet är Sydamerikas hittills hårdast drabbade i coronapandemin, med över 25 000 smittade och drygt 1 500 döda. Och antalet offer verkar eskalera, i och med att över 200 dödsfall har inträffat det senaste dygnet.

Piveta testades positivt för viruset sars-cov-2 för två veckor sedan. Under behandlingen behövde han intensivvård, men inte respirator, enligt sjukhusledningen, som lovordar hans goda hälsa efter ett långt liv i det militära.

Piveta tjänstgjorde som fänrik i fjärde artilleriregementet som förlades till Senegal 1942, kort efter det att Brasilien bildade Brasilianska expeditionsstyrkan (FEB) för att strida i andra världskriget på de allierades sida.

Han och regementet förflyttades sedan tillbaka till Brasilien, för att säkra upp mot anfall från axelmakterna som befarades men aldrig blev av.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons