Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Afghanska styrkor griper lokal IS-ledare

Afghanistan • Publicerad 4 april 2020
Afghanska säkerhetsstyrkor säger att de har gripit en lokal ledare för terrornätverket IS och ytterligare 19 misstänkta extremister. Den gripne ledaren tros ha planerat attacken mot en sikhisk helgedom i Kabul i slutet av mars. Arkivbild.
Afghanska säkerhetsstyrkor säger att de har gripit en lokal ledare för terrornätverket IS och ytterligare 19 misstänkta extremister. Den gripne ledaren tros ha planerat attacken mot en sikhisk helgedom i Kabul i slutet av mars. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan meddelar att dess säkerhetsstyrkor har gripit ledaren för en grupp med kopplingar till terrorrörelsen IS. Ytterligare 19 islamistiska extremister greps i tillslaget som enligt säkerhetsstyrkan NDS var "en komplex insats".

Den gripne Aslam Farooqi, också känd som Abdullah Orakzai, uppges enligt NDS ha legat bakom terrorattacken mot en sikhisk helgedom i huvudstaden Kabul i slutet av mars då minst 25 personer dödades.

Gruppen är känd som Islamiska staten i Khorasan, IS-K. Cellen har jagats både av amerikanska styrkor och av talibaner. I november uppgavs det att IS-gruppen hade totalbesegrats i provinsen Nangarhar, där den hade lyckats få ett starkt fäste 2015.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons