Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alla jublar inte när VM-klassiker går i repris

SVT ska reprisera Sveriges matcher från VM 1994 för att lindra sportabstinensen under coronapandemin.
Men alla är inte lika positiva.
Fotboll • Publicerad 17 april 2020
Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kennet Andersson med VM-bronsmedaljerna efter 4–0-segern mot Bulgarien i juli 1994. Arkivbild.
Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kennet Andersson med VM-bronsmedaljerna efter 4–0-segern mot Bulgarien i juli 1994. Arkivbild.Foto: Jack Mikrut / TT /
Sportjournalisten Lasse Granqvist. Arkivbild.
Sportjournalisten Lasse Granqvist. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Med start på lördag och ytterligare två helger framåt repriserar SVT Sveriges matcher från herrarnas fotbolls-VM i USA 1994. Ett mästerskap som slutade i att Blågult tog brons efter flera minnesvärda ögonblick.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson motiverar valet med den rådande pandemin som har gjort att i princip all världens elitidrott pausats på obestämd tid.

"En ren traumahandling"

Annons

– Vi har upplevt ett enormt sug efter sport hos tittarna. Att man vill samlas runt någonting annat än corona, som präglar det mesta som händer just nu. VM 94, en svensk idrottsklassiker, kände vi kunde vara något som samlar det svenska folket. En nostaligresa deluxe, säger Åsa Edlund Jönsson.

TT: Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått jättemycket positiva reaktioner. Supermycket kärlek.

Alla har däremot inte varit positiva. Aftonbladets krönikör Patrik Brenning skrev bland annat följande i en krönika i förra veckan:

"Det här initiativet kan bara jämföras med en ren traumahandling. SVT Sports nostalgiska styre och åldrande tittare behövde något tryggt att hålla i handen i de osäkra tiderna."

– Det finns alltid kritiska röster. Men om det är en, två kritiker och 998 som är positiva väljer jag att lyssna på de positiva. Det är ingen som tvingar folk att titta, säger Åsa Edlund Jönsson.

"Berättelserna redan sagda"

Lasse Granqvist, mångårig sportjournalist som bevakade mästerskapet för knappt 26 år sedan på plats för Sveriges Radio, tycker inte att det finns något rätt eller fel i att reprisera de gamla matcherna.

– Det är bara att köra, men sedan kommer jag inte att titta därför att jag inte får ut så väldigt mycket av det. Däremot skulle jag kanske vilja se om de åkte hem till Tommy Svensson (tidigare förbundskapen) och gjorde ett fördjupande samtal om var fotbollen befinner sig i dag, eller träffade Tomas Brolin som kom med i världslaget 1994. Alla de där berättelserna är ju redan sagda, redan gjorda, men man kan fördjupa samtalet. Det skulle jag tycka var jätteintressant, säger Lasse Granqvist, som numera jobbar för TV4 och C More, och fortsätter:

– Min grej i det här är att jag tycker att idrott ska vara här, nu och direkt. När jag vet hur det går i matchen, då tittar jag inte för jag får inte i gång någon adrenalinkick av det. Men det är helt rätt att visa det. Har du arkivet är det bara att lägga ut, herregud.

Fakta: Sändningarna från VM-94 i SVT

Lördag 18 april: Sverige–Kamerun (gruppspel) 15.40-17.50 SVT1

Söndag 19 april: Sverige–Ryssland (gruppspel) 15.45-17.55 SVT1

Lördag 25 april: Sverige–Brasilien (gruppspel) 15.40-17.40 SVT1

Söndag 26 april: Sverige–Saudiarabien (åttondelsfinal) 15.45-17.55

Lördag 2 maj: Sverige–Rumänien (kvartsfinal) 14.45-17.50 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige–Brasilien (semifinal) 13.35-15.45 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige–Bulgarien (bronsmatch) 15.45-17.55 SVT1

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons