Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alla turer under skidlandslagets turbulenta år

Turbulensen i det svenska skidlandslaget har pågått i ett år.
Här är de viktigaste turerna.
Skidor • Publicerad 2 april 2020
Rikard Grip lämnade sin roll som landslagschef för ett drygt år sedan. Stina Nilsson bytte nyligen sport till skidskytte. Det är några av turerna som präglat det svenska skidlandslagets turbulenta år. Arkivbild.
Rikard Grip lämnade sin roll som landslagschef för ett drygt år sedan. Stina Nilsson bytte nyligen sport till skidskytte. Det är några av turerna som präglat det svenska skidlandslagets turbulenta år. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

2019

+ 29 mars: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

Annons

+ 17 april: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", säger hon till SVT.

+ 10 maj: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

+ 24 augusti: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet.

+ 10 september: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger hon.

2020

+ 17 januari: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

+ 22 mars: SVT avslöjar att sprintstjärnan Stina Nilsson mycket överraskande byter idrott till skidskytte. En bidragande orsak är att hon saknat Rikard Grip: "Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom," säger Nilsson till Aftonbladet.

+ 24 mars: Krisen i landslaget är ännu större än vad som tidigare varit känt, skriver Expressen. Tidningen uppger att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

+ 25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bekräftar att de slutar.

+ 2 april: Anders Byström, chef för skidskyttelandslaget, presenteras som ny landslagschef. Charlotte Kalla är positiv: "Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person", säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons