1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andra mardrömssommaren för Ölands lantbrukare

Öländska lantbrukare har haft en andra mardrömssommar – rikligt med sol och alldeles för lite regn.
På Öland försörjer sig lantbrukare främst på djurhållning. När torkan slår ut vallskörden måste foder köpas in. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT

För större delen av landet kan sommaren 2019 summeras som ett bra år för lantbruket, men Öland, sydöstra Gotland och ett stråk längs Sveriges ostkust är de stora undantagen.

Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF), har nyligen lyft frågan under ett möte med landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

– Vissa lantbrukare har det torrare i år än förra året. När det kommer två sådana här somrar på raken så slår det hårdare. Förra året hade man kanske lite reserver av foder och likviditet som inte finns nu. Så därför slår det hårdare, säger han till TT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Torkmöte i Borgholm

Caroline Eriksson är ordförande i LRF:s lokalavdelning i Borgholm, som under onsdagskvällen samlas till möte om torkan.

– Jag tror att det viktigaste är att träffas och prata och se om vi kan hitta lösningar, vi får se om vi kan hjälpa varandra, säger hon.

Läget är väldigt ansträngt för många, framhåller hon.

– Vi får försöka vara rädda om varandra och hjälpas åt, men det är väldigt pressat.

På Öland försörjer sig lantbrukare främst på djurhållning. Den första vallskörden i maj var bra, men nästa omgång i början av juli var bara 30 procent av en normalskörd.

– Den tredje brukar man ta nu ungefär, men det ser väldigt kritiskt ut, för det har inte regnat någonting, säger Caroline Eriksson.

En skillnad mot förra sommaren är att det inte råder generell foderbrist i Sverige. Men att köpa foder från fastlandet är kostsamt, påpekar Anna Törnfelt, LRF-ordförande på Gotland.

"Två skitår"

– Vi har inte haft några konkurser ännu, men det är ansträngt. Som en lantbrukare sade: Ett skitår klarar man, men två, då börjar det bli konsekvenser.

En möjlig konsekvens är att äldre mjölkbönder väljer att lägga av några år i förtid på grund av de senaste tuffa somrarna, tror hon.

Palle Borgströms möte med landsbygdsministern resulterade inte i några konkreta löften. Frågan lyftes bara som en informationspunkt och LRF-ordföranden framförde inte heller några krav.

– Vi diskuterade en del, men det var inte så att hon lovade några åtgärder, säger Palle Borgström.