Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Antalet sålda bostadsrätter störtdyker

Coronaviruset har satt tydliga spår på bostadsmarknaden. Antalet sålda bostadsrätter har de senaste veckorna minskat kraftigt, enligt nya siffror från Hemnet.
Ekonomi • Publicerad 7 april 2020
Utbudet av bostadsrätter ökar i takt med att köpare avvaktar och säljare har is i magen. Arkivbild.
Utbudet av bostadsrätter ökar i takt med att köpare avvaktar och säljare har is i magen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De första veckorna i mars var försäljningen på bostadsmarknaden fortsatt stark, men under de senaste veckorna har försäljningsvolymerna gått ned tydligt.

– Fram till mitten av mars hade vi väldigt höga försäljningsvolymer. Nu börjar det svänga om. På många sätt är det förväntat då köparna blir mer oroliga och restriktiva med att ge sig in i budgivningar, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till TT.

Annons

Den sista veckan i mars minskade antalet sålda bostadsrätter i hela riket med 22 procent och i Stockholm med 15 procent. Första veckan i april minskade det med 13 procent i hela landet respektive 20 procent i Stockholm, visar nya siffror från Hemnet.

Ökat utbud

Nu tilltar oron på marknaden – både för ekonomin i stort och för att flera tror att priserna kommer att sjunka framöver, vilket i sin tur leder till att köpare avvaktar. Samtidigt står säljarna emot prisnedgångar, vilket resulterar i att bostäderna inte säljs.

– Vi har inte sett några nämnvärda prisnedgångar, utan säljarna vill ha samma pris som det gick att sälja för tidigare i år, säger Holmberg.

När coronavisruset började slå mot det svenska samhället blev många säljare stressade och ville få klart affären så snart som möjligt. Den stressen ser Hemnet fortfarande till viss del, men det är uppenbart att många säljare har möjlighet att avvakta – framför allt i de situationer när man inte redan har köpt en ny bostad.

– Vi ser en marknad där köpare och säljare står ganska långt ifrån varandra. Vi har förvisso ett väldigt högt utbud som bara ökar, men ganska många som vill sälja provar marknaden och tar beslut efter det, säger Holmberg.

Trenden fortsätter

Den närmaste tiden förväntas trenden fortsätta och att antalet bostäder som är till salu ökar.

– Det finns en viss risk för prisnedgångar. Om många hamnar utanför arbetsmarknaden kan vi förvänta oss att priserna går nedåt. Men om ekonomin börjar rulla igen tror jag att turbulensen på bostadsmarknaden går över i takt med att oron minskar.

– Det handlar helt och hållet om hur ekonomin i stort och samhället i övrigt påverkas av den här krisen, säger Erik Holmberg.

Fakta: Årstakt sålda bostadsrätter

Ökning respektive minskning av sålda bostadsrätter i hela landet samt i Stockholms län i år (procent).

Vecka 1: +15 i riket. +14 i Stockholms län.

Vecka 2: -4 i riket. +4 i Stockholms län.

Vecka 3: +9 i riket. +14 i Stockholms län.

Vecka 4: +8 i riket. +24 i Stockholms län.

Vecka 5: +13 i riket. +14 i Stockholms län.

Vecka 6: +11 i riket. +33 i Stockholms län.

Vecka 7: +15 i riket. +17 i Stockholms län.

Vecka 8: +10 i riket. +21 i Stockholms län.

Vecka 9: +15 i riket. +12 i Stockholms län.

Vecka 10: +4 i riket. +6 i Stockholms län.

Vecka 11: +8 i riket. +17 i Stockholms län

Vecka 12: -4 i riket. -4 i Stockholms län.

Vecka 13: -22 i riket. -15 i Stockholms län.

Vecka 14: -13 i riket. -20 i Stockholms län.

Källa: Hemnet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons