Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetsmiljöproblem anmäls i virusets spår

Arbete • Publicerad 8 april 2020
Över 60 anmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöproblem har kommit in till Arbetsmiljöverket. Här informerar en skylt utanför Södersjukhuset i Stockholm personer som hostar att de inte ska gå in. Arkivbild.
Över 60 anmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöproblem har kommit in till Arbetsmiljöverket. Här informerar en skylt utanför Södersjukhuset i Stockholm personer som hostar att de inte ska gå in. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 60 tillbud som har med coronaviruset att göra har anmälts till Arbetsmiljöverket, rapporterar TCO:s tidning Arbetsvärlden.

En stor del av anmälningarna kommer från vården, där sjuk- och undersköterskor rapporterat att de blivit sjuka efter att ha behandlat patienter som insjuknat i covid-19. I flera fall uppger anmälaren att det inte funnits tillräcklig skyddsutrustning och i några fall uppges det inte ha funnits några misstankar om att patienten varit smittad.

Annons

En anmälan berättar om att en vårdanställd blev smittad, trots att denne bar full skyddsutrustning, vid ett tekniskt problem med en respirator.

Enligt en annan anmälan arbetade en person i en akutläkarbil tillsammans med en läkare som hostade genom ett helt arbetspass. Läkaren själv bedömde det som en luftvägsinfektion, men var i själva verket smittad av coronaviruset och hamnade senare i respirator. Anmälaren fick trots detta inte lov att testa sig, skriver facktidningen.

Det finns också anmälningar från anställda inom bland annat polismyndigheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons