Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Astrid Lindgren-forskare prisas av Akademien

Kultur • Publicerad 3 april 2020
Börshuset i Gamla Stan där Svenska Akademien håller till. Arkivbild.
Börshuset i Gamla Stan där Svenska Akademien håller till. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademien har beslutat tilldela Malin Nauwerck Svenska Akademiens Bernadottestipendium för 2020. Hon tilldelas priset för ett projekt som ansluter till hennes forskningsprojekt ”Astrid Lindgren-koden", som ska undersöka tillkomstprocessen bakom Lindgrens böcker genom nya slags studier av manuskripten.

Stipendiet utgörs av 120 000 kronor samt två veckors fri vistelse i Hvita villan på Öland.

Annons

Stipendiet ingår i Bernadotteprogrammet, där Konstakademien, Musikaliska Akademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur samverkar. Prisutdelningen som skulle ha ägt rum på Kungliga slottet den 22 april är flyttad till hösten, då de totalt tio stipendiaterna kommer att samlas tillsammans med företrädare för de utdelande akademierna.

Konstakademiens två stipendiater är Michael Cedlind, för sitt projekt om filmens förmåga att förmedla kunskap med utgångspunkt i tidig film, och Salad Hilowle, som i ett film- och fotoprojekt ska fördjupa och gestalta afrosvenskars vara inom konsten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons