Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AU: Afrika armbågas bort i jakt på virustest

Afrika • Publicerad 9 april 2020
Ett tält för att testa människor för covid-19 i Lenasia i Sydafrika. Men i många andra länder på den afrikanska kontinenten saknas utrustning för att testa befolkningen i någon större utsträckning.
Ett tält för att testa människor för covid-19 i Lenasia i Sydafrika. Men i många andra länder på den afrikanska kontinenten saknas utrustning för att testa befolkningen i någon större utsträckning.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Afrika tävlar mot rika länder för att få tag i testkit och annan utrustning som behövs för att begränsa spridningen av coronaviruset. Det säger företrädare för Afrikanska unionen (AU) på en presskonferens.

– Vi behöver hjälp för att få tag i testutrustning, säger AU-kommissionens vice ordförande Kwesi Quartey.

Annons

Många av kontinentens länder har begränsad kapacitet att testa för covid-19 och saknar mycket annan nödvändig utrustning för att tackla pandemin, enligt John Nkengasong, chef för den del av AU som jobbar med smittskydd.

– Vi armbågas också bort när det gäller personlig skyddsutrustning och andra varor som behövs i hela spektrumet av respons, från förebyggande av smitta till förebyggande av dödsfall och andra skador. Det måste få ett slut.

Afrika har på torsdagen omkring 11 400 bekräftade fall av covid-19 och 572 döda, enligt Nkengasong. Men då har många länder alltså inte kunnat genomföra någon omfattande testning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons