Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Avgörande vecka för aborträtten i Polen

Polens strikta abortlagstiftning kan inskränkas ytterligare. Ett förslag som legat på is sedan 2016 väntas gå till parlamentsomröstning i veckan.
Människorättsorganisationer hävdar att det läggs fram nu för att coronarelaterade restriktioner gör det svårt att demonstrera.
Polen • Publicerad 15 april 2020
Ett dussintal kvinnor i bilar och på cyklar samlades för en protest i Warszawa under tisdagseftermiddagen.
Ett dussintal kvinnor i bilar och på cyklar samlades för en protest i Warszawa under tisdagseftermiddagen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
En kvinna i Warszawa protesterar mot de två nya lagförslagen som ska debatteras och röstas om i veckan under en promenad med sina hundar.
En kvinna i Warszawa protesterar mot de två nya lagförslagen som ska debatteras och röstas om i veckan under en promenad med sina hundar.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Många kvinnor samlades på gatorna för protest istället för att gå till jobbet den tredje oktober 2016. Arkivbild.
Många kvinnor samlades på gatorna för protest istället för att gå till jobbet den tredje oktober 2016. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Tusentals polacker deltog i protesterna 2016. De många svarta paraplyerna bidrog till att demonstrationen i dag omnämns som "de svarta protesterna". Arkivbild.
Tusentals polacker deltog i protesterna 2016. De många svarta paraplyerna bidrog till att demonstrationen i dag omnämns som "de svarta protesterna". Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

När regeringspartiet Lag och rättvisa för fyra år sedan sade att man ville inskränka aborträtten ytterligare fylldes gatorna av demonstranter – och regeringen drog tillbaka förslaget.

Nu, när omvärldens uppmärksamhet riktas mot coronavirusutbrottet och restriktioner sätter stopp för stora folksamlingar i Polen, gör regeringen ett nytt försök att driva igenom lagen.

Annons

– Det är alldeles uppenbart att den polska regeringen utnyttjar den här krisen till att klubba igenom väldigt långtgående lagförslag, anser Hans Linde, ordförande för RFSU i Sverige.

Polen har redan Europas hårdaste abortlagstiftning där abort endast tillåts vid våldtäkt, incest, om fostret kan påvisas ha fosterskador eller om moderns liv hotas. Den nya lagen som eventuellt kommer att röstas igenom riktar sig mot abort vid fosterskador. I praktiken betyder det dock ett totalförbud mot abort då abort på grund av fosterskador står för runt 98 procent av aborterna i Polen.

Tiden är ute

Katarzyna Jezierska, professor i statsvetenskap vid Högskolan Väst, håller inte helt med om att regeringen uppenbart utnyttjar pandemiläget.

Abortförbudet som lyftes 2016 grundar sig i ett medborgarinitiativ där över 100 000 namnunderskrifter tvingade parlamentet att behandla lagförslaget. Men de så kallade "svarta protesterna" ledde till att förslaget hamnade i "parlamentfrysen".

– Medborgarinitiativet löper ut i maj, vilket betyder att chansen att behandla lagförslaget försvinner. Parlamentet hade behövt ta bort det från agendan, säger Katarzyna Jezierska.

Hon påpekar dock att regeringen förmodligen hade kunnat flytta fram tidsfristen på förslaget och hon tycker att den ilska som civilsamhället visar är rättfärdigad.

Kriminaliserad verksamhet

Oavsett motiv till att omröstningen ska äga rum i veckan, pekar mycket på att förslaget kommer att gå igenom. Regeringspartiet Lag och rättvisa har majoritet i parlamentet och president Andrzej Duda ställer sig bakom förslaget.

I så fall är det inte bara aborter som kan bli förbjudna – utan även alla former av sexualupplysning. Lagen påstås syfta till att stoppa pedofili och överträdelser kan leda till upp till tre års fängelse.

– Man är extremt oroad över att den här lagstiftningen kopplat till sexualundervisningen kommer att användas mot organisationer i Polen som idag jobbar med jämställdhet och sexualupplysning. De organisationerna riskerar att få sin verksamhet kriminaliserad, säger Hans Linde.

Digitala protester

Till skillnad från 2016 när 100 000–200 000 människor i Polen tog sig ut på gatorna i protest, sker den största delen av mobiliseringen digitalt den här gången.

Annons

Under tisdagseftermiddagen publicerade aktivister bilder på sig själva framför en bakgrund av polska parlamentet med skyltar med budskap som: "kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter", "lägg ner förslagen" och "ja till sexualundervisning". Initiativet, som startats av Amnesty International, är enligt organisationen världens första virtuella demonstration.

Men det fanns även de som trotsade förbudet mot allmänna sammankomster och tog sig ut på gatorna. I huvudstaden Warszawa syntes dussintals aktivister som protesterade från sina bilar och cyklar på tisdagseftermiddagen.

Även EU-parlamentariker reagerar på de två förslag som omröstningen gäller. Ett brev där 89 EU-parlamentariker kräver att Polen ska dra tillbaka förslagen har skickats till parlamentet och till landets president.

Fakta: Polens nuvarande abortlag

Polen har en av Europas hårdaste abortlagstiftningar och abort tillåts endast vid våldtäkt, incest, om fostret kan påvisas ha fosterskador eller om moderns liv hotas. Även i sådana fall händer det dock att aborten inte kan genomföras då sjukvårdspersonalen kan vägra med hänvisning till sin tro.

Den här inskränkningen i aborträtten gör att en del polska kvinnor söker sig utanför landets gränser för att genomföra aborter.

Det som parlamentet nu ska rösta om är ett förbud av abort för foster som kan påvisas ha fosterskador. Men det skulle i praktiken fungera som ett totalförbud mot aborter då 98 procent av aborterna i Polen görs av den anledningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons