1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Badhusfötter – nu även i Sverige

Sjukdomen badhusfötter har för första gången diagnostiserats i Sverige, skriver Läkartidningen. Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.
I februari drabbades ett 20-tal barn i Uppsala av den ovanliga diagnosen badhusfötter. Barnen på bilden har inget med det inträffade att göra. Arkivbild.
Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Det var i februari i år som ett antal barn i förskole- och lågstadieåldern undersöktes på Akademiska sjukhusets barnmottagning i Uppsala, på grund av ovilja att belasta fötterna. Samtliga barn hade rodnade, kraftigt ömma och svullna fotsulor.

Det visade sig att alla barn hade besökt kommunens största badhus några timmar till ett dygn före de första symtomen, varför smittskyddsenheten i Region Uppsala och kommunens miljöförvaltning påbörjade en utredning.

Misstänkt samband

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Många föräldrar berättade att de vistades på en särskild simanläggning dagen före. När vi såg fler och fler barn med oförklarligt ömmande fotsulor började vi förstå att det måste finnas ett samband, säger Susanne Sütterlin, mikrobiolog, läkare och blivande specialist inom barnmedicin i Uppsala, till tidningen.

Efter en litteratursökning kom läkarna diagnosen på spåret: badhusfötter – orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Eller Pseudomonas hot-foot syndrome, som sjukdomen heter på engelska.

Sammanlagt ett 20-tal barn drabbades och symtomen försvann av sig själva inom två till tre dygn. I något enstaka fall förekom symtom i upp till en vecka, skriver Läkartidningen.

Sökning gav svaret

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin.

Misstankarna riktades mot en del av en undervisningsbassäng som hade målats om i januari, men redan i februari börjat flaga, samt en intilliggande lekhörna. Provtagning bekräftade misstankarna. De båda områdena stängdes av och därefter har inga nya fall rapporterats.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila. Någon antibiotika behövs inte.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.