Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maratonflytt ska rädda motionsloppen

Stockholm Marathon skjuts upp till den 5 september. Det ska rädda motionsloppsverksamheten.
Friidrott • Publicerad 3 april 2020
Starten i Stockholm Marathon i fjol.
Starten i Stockholm Marathon i fjol.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är med anledning av coronavirusets spridning och förbud om allmänna sammankomster med fler än 50 personer som arrangören väljer att skjuta på loppet, som skulle ha gått den 30 maj, till den 5 september.

– Vi kan inte bestämma oss på dan, och våra löpare kan inte vänta på besked till dagen innan. Därför tar vi redan nu beslutet att flytta till i september. Vi tror att det då kan ligga bra i tid, och även om vi inte vet hur länge förbudet (mot stora folksamlingar) ska gälla tror vi att det är då vi har bäst chanser att genomföra arrangemanget, säger Almgren.

Hårt drabbad

Annons

Den som är anmäld till loppet får sin startplats automatiskt flyttad till den 5 september. Om datumet inte passar kan startplatsen flyttas till en annan löpare.

Arrangören anser inte att man har någon möjlighet att betala tillbaka anmälningsavgifter eller flytta startplatser till 2021 års lopp.

– Vi gör ungefär som andra internationella maratonlopp valt att göra, säger Almgren.

Han medger att coronakrisen drabbat Stockholm Marathongruppen extremt hårt, med tanke på alla motionslopp som tvingats flytta eller ställas in.

– Det kommer inte in några anmälningar till några evenemang oavsett när på året de äger rum. Det är en tuff situation, vi kämpar och hoppas att med lösningen av den här typen kan Stockholm Marathon och Vårruset finnas kvar även nästa år.

Stockholm Marathongruppen arrangerar ett 40-tal motionslopp varje år, med 200 000 löpare. Almgren säger att situationen för motionslopp är brutal.

– Jag vet att det finns lopp som inte kommer att finnas kvar nästa år, oavsett om förbudet mot folksamlingar hävs i morgon, säger han.

– Skulle alla våra evenemang ställas in, då hamnar vi i ett extremt kritiskt läge. Låt oss hoppas att vi inte kommer dit.

Halvmara samma dag

Maratonloppet kommer att arrangeras samma dag som halvmaratonloppet i Stockholm och båda loppen ska ha Stockholm Stadion som gemensamt evenemangsområde. Maratonloppet får samma bansträckning och ska starta som vanligt vid 12-tiden.

Halvmaran kommer att få delvis en annan sträckning, eftersom start och mål flyttas, och startar redan klockan 9.00.

– Genom att lägga båda loppen samma dag får vi möjlighet att bygga något speciellt i Stockholm. Och på det här sättet tror vi att det minskar trycket totalt på staden, invånarnas tålamod och så vidare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons