Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bennett: Musiken blir lite sekundär nu

Tvillingbröderna Sammy och Johnny Bennett vill bidra med ytterligare en dimension till hur svensk hiphop kan låta med sin första fullängdare: "Och du heter?".
Musik • Publicerad 14 april 2020
Bröderna Sammy och Johnny Bennett släpper albumet "Och du heter?" som hiphopduon Bennett.
Bröderna Sammy och Johnny Bennett släpper albumet "Och du heter?" som hiphopduon Bennett.Foto: Ali Lorestani/TT
"Vi har vuxit upp tillsammans, gjort allt tillsammans och tycker och tänker ungefär lika", säger bröderna om att arbeta tillsammans.
"Vi har vuxit upp tillsammans, gjort allt tillsammans och tycker och tänker ungefär lika", säger bröderna om att arbeta tillsammans.Foto: Ali Lorestani/TT
"Det blir en skiva med många olika färger och intryck", säger bröderna om kommande albumet.
"Det blir en skiva med många olika färger och intryck", säger bröderna om kommande albumet.Foto: Ali Lorestani/TT

2016 var året då brödraduon Bennett tog hiphop-Sverige med storm. Inom loppet av ett år hade bröderna med tilltalsnamnen Sammy och Johnny fått en Grammis för debut-ep:n "Hundra80", nominerats till P3 Guld och prisats på Manifestgalan.

Men trots att fyra år har passerat sedan det där intensiva debutåret är det först nu debutalbumet släpps. Den första fullängdaren efter ett antal ep-skivor och singlar.

Annons

– Det har tagit tid men det var det som krävdes. Många gånger har det slutat med något som inte känns exakt som vi under arbetets gång. Den här gången gick vi in med mindre eftertanke och mer känsla och bara körde på, säger Sammy Bennett.

Nytt sound

Duon beskriver skivan "Och du heter?" som en samling låtar med många olika färger och intryck, som vuxit fram och blivit allt mer sammansvetsat under skapandets gång. Ett album som med sitt sound kan bidra med ytterligare en dimension till hur svensk hiphop kan låta, säger de.

– Svensk hiphop är on the rise, men vi har mer att vinna. Att fortsätta utmana definitionen av vad svensk hiphop är viktigt för oss för att kunna pusha det ännu längre.

TT: Varför tror ni att svensk hiphop har exploderat så de senaste åren?

– Det känns som att det är mer konsekvent nu är tidigare. Vi artister kommer in och visar att vi är här för att stanna. Det är även många fler involverade och det känns kanske inte lika sporadiskt som förr, säger Sammy

– Och så tror jag att lyssnarna har ett större grepp om kulturen i stort i dag än tidigare. Vi är fler i gamet som gör detta och då blir det naturligt också att fler drar sig till det, fyller Johnny i.

Många artistsamarbeten

Singlarna "Pedigree" och "Flyger högt", den senare med Fricky, har redan släppts, och ytterligare åtta låtar väntar på den kommande skivan, som gästas av flera kända svenska artister. Vilka det blir är hemligt än så länge.

TT: Hur är det att ha ett band med sin brorsa. Kommer ni överens?

– Både ja och nej. Det är svårt att dra gränser för när man pratar jobb och när man borde prata om annat. När man jobbar med familj är det svårare att respektera balansen för det är så högt i tak. Samtidigt betyder det allt för oss att vara på den här resan tillsammans det är sjukt att få dela sin passion med familj.

"Och du heter?" släpps den 1 maj, något senare än först planerat. Som för så många andra i branschen ställer coronaviruset till det i planeringen.

Annons

– Alla har sina problem på sitt håll med corona. Musiken blir ju lite sekundär för många nu, men det är fortfarande viktigt att skivan kommer ut. Många flyttar skivsläppen till hösten, men det vore tråkigt om alla tänkte samma och ingen musik kom ut.

Fakta: Bennett

Rapduo från Göteborg bestående av tvillingbröderna Sammy och Johnny Bennett.

Slog igenom åren 2016/2017 med debut-ep:n "Hundra80", som bland annat belönades med en grammis.

Bröderna har släppt singlar och ep-skivor genom åren, men aldrig ett helt fullängdsalbum. Debuten i albumformat kommer den 1 maj i form av "Och du heter?".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons