Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Besked kring hyreslättnader nästa vecka

Regeringen hoppas på ett godkännande från EU-håll gällande förslaget om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher.
Det enligt näringslivsminister Ibrahim Baylan (S).
Ekonomi • Publicerad 9 april 2020
Regeringen hoppas på ett godkännande från EU-håll gällande förslaget om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Det säger näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.
Regeringen hoppas på ett godkännande från EU-håll gällande förslaget om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Det säger näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Regeringen hoppas på ett godkännande från EU-håll gällande förslaget om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Det säger näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff. Arkivbild.
Regeringen hoppas på ett godkännande från EU-håll gällande förslaget om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Det säger näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

– Vi har haft en väldigt bra dialog med kommissionen och hoppas på ett beslut redan nästa vecka, säger Baylan på en pressträff.

Förslaget presenterades redan den 25 mars och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I korthet ska det innebära att en hyresvärd som sänker den fasta hyran för hyresgäster kan söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen.

Max 50 procent

Annons

Kompensationen ska dock ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran och dock maximalt 25 procent av den ursprungliga hyran. Då det dock handlar om en form av statsstöd måste satsningen godkännas från EU-håll.

Ursprungligen talades om att det vara något för utsatta branscher inom sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. På pressträffen breddade Baylan dock detta:

– Det handlar om verksamheter som är konsumentnära och tjänsteverksamhet. Det kan vara tandläkare, kroppsvård och kongresser och mässor, säger han.

Fått kritik

Kritik har tidigare väckts då besked dröjt liksom att förslaget har tolkats olika från dels företagare, dels fastighetsägare.

– Vi har fått indikationer att viljan är svag hos fastighetsägarna och jag skulle vilja skicka ut en kraftfull signal till fastighetsägarna. Vi är i ett väldigt besvärligt läge men staten och skattebetalarna är beredda. Ska vi lyckas med detta måste vi alla vara med och bidra.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons