Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beslut underlättar för generös hyresrabatt

Statens fastighetsverk får större möjligheter att ge hyresrabatter till drabbade hyresgäster under coronakrisen.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2020
Foto: Ali Lorestani / TT

Regeringen har beslutat att utöka den statliga fastighetsägarens räntekontokredit med 100 miljoner kronor till 300 miljoner kronor.

– Det ger en möjlighet för dem att kunna vara generösa i de förhandlingar som nu sker mellan hyresgäst och hyresvärd, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Pressade företag

Annons

Många företag har svårt att betala hyran när intäkterna rasar. De hårdast drabbade branscherna som exempelvis hotell- och restaurang och delar av handeln har därför möjlighet att ta del av ett särskilt hyresstöd som regeringen klubbade på torsdagen och som även EU-kommissionen gett grönt ljus till.

Kruxet är att hyresvärden måste gå med på att sänka hyran, sedan går staten in och betalar hälften av hyressänkningen.

Signalerna hittills är att det är svårt att förhandla ner hyrorna för många företag.

Per Bolund framhåller att regeringen vill att hyresstödet ska utnyttjas för att tillfälligt mildra krisen.

– Jag ser inte att någon part tjänar på att man gör sig av med hyresgäster som inte klarar av ekonomin, då får man ju ett intäktstapp, säger han.

Inte fritt fram

Att Statens Fastighetsverk nu får större möjligheter att ge hyresrabatter och föregå med gott exempel betyder inte att verket ska släppa på alla regler och bedömningar. Fortfarande måste det vara affärsmässiga beslut.

– Men det kan ju vara affärsmässigt att ge uppskov i den här krisen för att sedan kunna få långsiktiga hyresintäkter längre fram, säger Per Bolund.

Bland fastighetsverkets hyresgäster finns exempelvis statliga museer, men de berörs inte av det här beslutet. Däremot kan hotell, restauranger och andra privata hyresgäster få hyreslindring.

Fakta: Hyreslättnader

Stödet ger rabatt för fasta hyreskostnader i branscher som är särskilt berörda av coronautbrottet.

5 miljarder kronor avsätts för sänkta hyror i bland annat sällanköpshandel, hotell och restaurang.

Detta innebär att en hyresvärd som sänker hyran under perioden 1 april – 30 juni kan söka stöd för kompensation. Kompensation ges med max 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Kompensationen ska sökas via Länsstyrelserna.

EU-kommissionen har godkänt detta tillfälliga statsstöd.

Källa: Regeringens hemsida

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons