1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Besvärlig mygga funnen på Gotland

Vårsvämmyggan trivs i översvämningsområden runt till exempel Nedre Dalälven och vid Klarälven i Värmland. Efter en översvämning kan det kläckas enorma mängder och de har ett väldigt aggressivt beteende. Pressbild.
Foto: Anders Lindström/SVA/TT

Den besvärliga vårsvämmyggan, som i flera år ställt till problem och bekämpats i Nedre Dalälven, har hittats på Gotland. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

"Det är första gången som myggan konstaterats på Gotland", säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Gotlands län.

Antalet myggor ska mätas med hjälp av myggfällor i trakterna kring Fardume träsk, Bästeträsk och Hau träsk. Först när man vet hur många det finns kan man besluta om eventuella åtgärder. Enligt myggforskare Anders Lindström är det troliga är att myggan funnits på Gotland under en längre tid utan att ställa till problem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

"Det vi sett är att vårsvämmyggan på senare tid spridit sig över landet. Vi vet inte orsaken, men klimatförändringarna är en tänkbar orsak. Myggorna är inte farliga, men då de blir många kan de vara väldigt besvärande", säger Anders Lindström.