Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bjørndalen: "Måste upp på nivå skyttemässigt"

Kan Stina Nilssons svaga skytte kompenseras av snabb skidåkning?
Inte fullt ut om man får tro den norske skidskyttelegendaren Ole Einar Bjørndalen.
Skidskytte • Publicerad 13 april 2020
Stina Nilsson har lämnat skidåkningen för en ny karriär som skidskytt. Arkivbild.
Stina Nilsson har lämnat skidåkningen för en ny karriär som skidskytt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ska hon vara på pallen eller liknande måste hon upp på nivå skyttemässigt. Hon vinner inte första säsongen med två bom på tio skott. Det är inte en chans. De som åker fort skjuter ned mot noll (bom) och de skjuter extremt snabbt, säger Bjørndalen, tidernas främsta skidskytt, till norska TV2.

Bjørndalen tar en sprinttävling, där damerna kör 7,5 kilometer och skjuter tio skott, som exempel. Varje straffrunda beräknas kosta ett tapp på 25 sekunder.

Annons

– Hon har en fördel av att vara snabb på skidorna, men hon är inte en eller en halv minuter snabbare än de bästa skidskyttedamerna. Det har jag svårt att tro. Det hade varit enormt bra, alltså. Och dåligt av de norska damerna på 7,5 kilometer.

Bjørndalen tror inte att Nilsson är så mycket snabbare i spåret än norska stjärnorna Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland, två av de bästa skidåkarna i skidskyttets världscup.

– Det är inte bara att gå ifrån Tiril. Och för en längdskidåkare är det annorlunda att ha fyra kilo på ryggen, säger han och syftar på geväret.

Bjørndalen är samtidigt imponerad över Stina Nilssons mod att ge upp en framgångsrik skidkarriär för en oviss framtid i skidskyttet.

– Jag är övertygad om att hon i OS om två år kan göra bra placeringar om hon gör saker och ting rätt. Om två år kan hon vara en bra skytt om hon har talang och en bra tränare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons