Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boris Johnson har lämnat intensivvården

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson står inte längre under intensivvård. Beskedet kom på torsdagskvällen efter att Johnson befunnit sig på intensivvårdsavdelning sedan i måndags.
Storbritannien • Publicerad 9 april 2020
En bild på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som han själv lade ut på Twitter den 27 mars i samband med att han testats positivt för coronaviruset.
En bild på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som han själv lade ut på Twitter den 27 mars i samband med att han testats positivt för coronaviruset.Foto: Twitter/AP/TT
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter.Foto: Pippa Fowles/AP/TT

"Premiärministern har flyttats från intensivvård tillbaka till avdelningen, där han noggrant kommer att övervakas under den tidiga återhämtningen", säger Boris Johnsons talesperson i ett uttalande.

"Han är vid extremt gott mod".

Annons

55-årige Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll då han fortfarande hade feber och hosta. Det hade då gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndagen sedan hans hälsa försämrats.

– Premiärministern tackar (det brittiska sjukvårdssystemet) NHS för den fantastiska vården, sade Johnsons talesperson tidigare under torsdagen medan premiärministern fortfarande befann sig på intensivvårdsavdelningen.

Storbritannien är på väg in i vad forskarna tror är den dödligaste fasen av coronavirusets framfart i landet, och antalet dödsfall tros öka under påsken.

Regeringens nödkommitté COBR diskuterade under dagen hur olika restriktioner i landet ska hanteras framöver.

Enligt utrikesminister Dominic Raab, som ledde mötet på grund av Johnsons bortavaro, är bedömningen att virusspridningen i Storbritannien ännu inte nått sin kulmen och det därför är för tidigt att häva nedstängningen av landet.

Drygt 65 000 människor hade på torsdagseftermiddagen rapporterats bekräftat smittade av coronaviruset i Storbritannien. Nästan 8 000 har avlidit i sviterna av sjukdomen, och den senaste dygnssiffran över antalet döda till följd av viruset är 881.

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons