Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svagt uppåt när börsen påskstänger

Stockholmsbörsen har avslutat ännu en stökig vecka i coronans tid. Den sista och förkortade handelsdagen inför påskhelgen slutade på en svag uppgång.
Börs • Publicerad 9 april 2020
Börsen steg svagt. Arkivbild
Börsen steg svagt. ArkivbildFoto: Terje Pedersen

När sista avslutet var inräknat på skärtorsdagen hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått upp 0,3 procent.

Getinges aktie sjönk 0,4 trots en så kallad omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolaget flaggar för en ökning av orderingången med 47,2 procent och nästan en fördubblad vinst under första kvartalet med hänvisning till coronapandemins effekter på efterfrågan.

Annons

Samtidigt kommer en regelrätt vinstvarning från den i coronakrisen hårt drabbade hotellkedjan Scandic, vars omsättning i mars rasade med 47 procent. Scandic-aktien lyfte trots varningsflaggorna med 19 procent. Trots detta kraftiga kurslyft har Scandic-aktien sedan toppnoteringen den 18 februari i år tappat omkring två tredjedelar av sitt börsvärde.

OMXS-index har med skärtorsdagens uppgång på lite drygt två veckor lyft med 20 procent, från coronakraschens bottennotering den 23 mars. Men för att nå upp till den historiska toppnoteringen den 19 februari krävs att börsen fortsätter upp med ytterligare 28 procent från dagens nivåer.

De ledande Europabörserna stängde uppåt. FTSE100-index i London ökade 2,9 procent, CAC40-index i Paris gick upp 1,4 procent och DAX-index i Frankfurt steg 2,2 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons