Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

BRA söker rekonstruktion: "Väldigt tråkigt"

Till följd av den kris som slagit hårt mot flygbranschen i spåren av coronaviruset tvingas flygbolaget BRA att ansöka om rekonstruktion.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2020
Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.
Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På tisdagen meddelande flygbolaget BRA att de ansöker om företagsrekonstruktion hos tingsätten – ett skydd mot fordringsägarna, vilket bland annat innebär att passagerare inte kan få igen pengar på outnyttjade biljetter. Inte nu i alla fall.

– Den direkta orsaken är att det inte längre finns passagerare på svenska inrikesflyg. Förra veckan hade vi enbart tre procent i intäkter jämfört med samma vecka förra året. När intäkterna försvinner men kostnader i stor grad fortsätter har vi ingen möjlighet att fortsätta med vår verksamhet just nu, säger bolagets vd Geir Stormorken till TT.

Annons

– Det var inte möjligt att få klara besked när vi diskuterade det, så vi beslutade att det inte var en valbar väg för oss, säger Geir Stormorken.

"Hoppas återanställa"

I dagsläget och under en kortsiktig framtid är något annat stöd från regeringens sida inget alternativ, enligt vd:n. Däremot vill han långsiktigt se bättre förutsättningar för hela flygbranschen att verka, som dels har att göra med skatter och avgifter.

– Det är väldigt tråkigt att flygtrafiken försvinner den kommande månaden – både för anställda, passagerare och för regionen där vi har en viktig funktion. Men det viktigaste nu är att det finns möjlighet att komma tillbaka när corona försvinner.

Bolaget har en flotta bestående av tolv flygplan som samtliga har parkerats för att förbli stående till krisen är över. Så gott som samtliga av de 600 anställda är permitterade och många kommer att sägas upp.

– Vi hoppas kunna återanställa när marknaden kommit tillbaka, säger Geir Stormorken.

"En tuff utmaning"

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger till TT att flygbolaget ser rekonstruktion som en möjlighet att möta den kris som hela flygbranschen upplever just nu.

– Jag noterar även att man även använder sig av korttidspermitteringar för att försöka klara av den kraftiga reduceringen av trafik som man har mött, precis som alla andra flygbolag. Det är naturligtvis en tuff utmaning för samtliga operatörer och det återstår att se hur rekonstruktionen kommer att fungera för just BRA, säger Tomas Eneroth till TT.

– Jag konstaterar att det är en tuff utmaning för hela transportsektorn, inte minst när persontrafiken ligger nere. Det gäller flyget och färjor och där har en viktig utgångspunkt varit att hitta lösningar som man kan använda sig utav, till exempel korttidspermitteringar, säger Eneroth.

– Samtidigt kan vi konstatera att godstrafiken fungerar förhållandevis väl så vi klarar vår försörjning, fortsätter han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons