Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brittiska dödstal kan vara högre än redovisat

Antalet människor som har avlidit i sviterna av coronaviruset i Storbritannien kan vara mycket högre än vad som tidigare rapporterats.
Det visar ny statistik där även personer som inte avlidit på sjukhus räknats in.
Storbritannien • Publicerad 14 april 2020
En skylt om att hålla avstånd till andra uppsatt i en park i London.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Dödsfall på olika institutioner, som till exempel vårdhem, har tidigare inte ingått i den brittiska statistiken över avlidna som varit smittade av coronaviruset. Men i en ny studie från statistikmyndigheten ONS har samtliga fall i England där covid-19 nämnts på dödsattesten räknats med, även de fall då människor avlidit på andra institutioner än sjukhus.

Enligt den officiella statistiken som släpptes av hälsovårdsdepartementet på tisdagen har ytterligare 778 smittade människor dött på sjukhus i Storbritannien, vilket innebär ett totalt dödstal på 12 107.

"Retuscherar bort"

Annons

Men enligt studien kan hundratals personer som avlidit på exempelvis vårdhem fram till den 3 april misstänkas ha varit smittade.

Siffrorna som hittills varit landets officiella dödssiffror kommer från det brittiska sjukvårdssystemet NHS.

– De nuvarande siffrorna retuscherar bort äldre människor som att de inte räknas, säger Caroline Abrahams vid organisationen Age UK.

Kräver skydd och tester

Hon och ledare för flera andra organisationer som tillvaratar äldres intressen har skrivit till hälsominister Matt Hancock och kräver att test- och skyddsutrustning även ska göras tillgängliga för vårdhem.

Coronaviruset har konstaterats i 232 vårdhem som drivs av vårdbolaget HC One, vilket är runt två tredjedelar av företagets boenden. Enligt chefen David Behan har 311 boende och en anställd avlidit av covid-19 eller misstänkt covid-19.

Antalet människor i Storbritannien som konstaterats bära på viruset har stigit till 93 873, från 88 500 på måndagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons