Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Carl Milles "Guds hand" såld till Taiwan

Konst • Publicerad 14 april 2020
Skulpturen är gjuten på Herman Bergmans konstgjuteri i Enskede, strax söder om Stockholm. Pressbild.
Skulpturen är gjuten på Herman Bergmans konstgjuteri i Enskede, strax söder om Stockholm. Pressbild.Foto: Per Myrehed

Carl Milles arbetade med sin monumentalskulptur "Guds hand" mellan 1949 och 1953. Att gjuta nya skulpturer är ett sätt för Millesgården att få nya intäkter. I dag finns den i bland annat Tokyo, Melbourne och Peking och nu har en skulptur sålts till Taiwan.

– Det är en viktig del av Millesgårdens verksamhet att sälja Carl Milles stora skulpturer internationellt. Det genererar välbehövliga medel till museets bevarande, säger museichef Onita Wass.

Annons

Köparen är China Medical University i Taiwan, vars byggnad är ritad av arkitekten Frank Gehry. Ett år efter beställningen är den tre meter höga skulpturen nästan klar, det är bara patineringen som återstår. Carl Milles ville ha sina skulpturer i den karakteristiska gröna ”bronsfärgen” och denna "Guds hand" blir inget undantag.

Millesgården var från början konstnärsparet Carl och Olga Milles hem med tillhörande konstnärsateljéer. 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons