Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Carola släpper påsklåt: "Bomull för själen"

Med påsksingeln "Vem av oss förstod" vill Carola Häggkvist summera bibelberättelsen från Jesus ångestfyllda böner i Getsemane till Kristi himmelsfärd.
Musik • Publicerad 9 april 2020
Carola är aktuell med den nya påsksingeln "Vem av oss förstod". Arkivbild.
Carola är aktuell med den nya påsksingeln "Vem av oss förstod". Arkivbild.Foto: Lise Åserud
Ännu är inget datum satt, men i framtiden släpper Carola även ett påskalbum. Arkivbild.
Ännu är inget datum satt, men i framtiden släpper Carola även ett påskalbum. Arkivbild.Foto: Lise Åserud

Carola Häggkvists påskprojekt började redan för tio år sedan, när hon befann sig i Jerusalem i andra ärenden. Hon fick upp en melodi i huvudet under en taxiresa på väg mot flygplatsen, och började sjunga för sin kollega.

– Han tittade på mig, tårarna rann, och han sade “Nu har du gjort det igen", berättar Carola Häggkvist.

"Varm fild av frid"

Annons

Sedan dess har hon tänkt att hon ska slutföra en påskskiva, men det är först nu som hon har tagit tag i projektet på allvar. Under fredagen släpps den första singeln "Vem av oss förstod" och antingen före jul eller nästa påsk kommer fullängdaren.

– Jag har blivit påmind i mitt inre om att jag måste bli klar med projektet, jag ville verkligen ge ut den här singeln även om hela albumet inte är klart. Inte bara på grund av coronatider, men nu förstår jag varför det var så viktigt. Jag önskar att sången ska vara som en varm filt av frid på insidan, som bomull för själen, säger hon.

Uppträder för Jihde

Singeln handlar om påsken utifrån Maria från Magdalas perspektiv.

– Hon var en kvinna som inte levde efter regelboken men som Jesus gav nåd till, han såg henne. Men han sade "synda inte mer". Vid det mötet kände hon att den mannen hade mer än någon annan hon träffat tidigare, säger Carola Häggkvist och fortsätter:

– Min vision är att ta lyssnaren från skärtorsdag till Kristi himmelsfärd. Jag har aldrig hört någon som har släppt en påskplatta på det här sättet tidigare med svensk text, säger hon.

Liksom de flesta andra artister har Carola Häggkvist fått spelningar inställda på grund av den pågående coronapandemin. Men hon har trots allt ett fullbokat schema framför sig med tv-intervjuer och strömmade liveframträdanden. Senare under påskhelgen kommer hon att framföra singeln i Peter Jihdes "Lyssnarhjälpen: Music sessions".

– Oavsett hur det blir är det ett hjärteprojekt. Jag har poplåtar jag jobbar på , men det kändes viktigt att få ut det i de här tiderna. Jag hoppas att de som lyssnar kan få lugn och lite perspektiv på tillvaron, inte bara här och nu utan ett historiskt perspektiv.

Fakta: Carola Häggkvist

Carola Häggkvist föddes 1966 och slog igenom 1983 med låten "Främling" i Melodifestivalen. 1991 vann hon Eurovision Song Contest med bidraget "Fångad av en stormvind".

Sedan dess har hon släppt ett antal album och 2006 vann hon återigen Melodifestivalen med låten "Evighet".

Under 2019 visades programmet "Jul med Carola", där hon bjöd in kända artister till sitt hem för pyssel och sång.

Nu är hon aktuell med singeln "Vem av oss förstod".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons