Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Clas Ohlsons försäljning dök i mars

Sämre försäljning, men också förändringar i både vad vi köper och hur under coronakrisen. Detaljhandelskedjan Clas Ohlsons försäljning minskade med 17 procent under mars. Nu faller bolagets aktie på börsen.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2020
Coronakrisen har påverkat Clas Ohlson. Arkivbild.
Coronakrisen har påverkat Clas Ohlson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Clas Ohlsons försäljning minskade med 17 procent under mars på grund av coronakrisen, stängning av butiker utanför Norden och en svagare norsk krona, uppger bolaget. Totalt sålde kedjan för 503 miljoner kronor under mars i år, jämfört med 605 miljoner kronor under motsvarande månad i fjol. Coronakrisen påverkar kedjans försäljning både vad gäller vad som köps och hur det handlas, berättar vd Lotta Lyrå.

– I Norge, där barnen är hemma, ser vi en ökad försäljning av pyssel och konstnärsmaterial. När många jobbar hemifrån och tillbringar mer tid hemma så ser vi en stor efterfrågan på allt som har med hemmet att göra.

Hemmet viktigare

Annons

Hemmet får större betydelse nu, och det gör folk mer köpglada i sådant som vi använder hemma.

Alla butikerna i Norden är öppna, men öppettiderna har i vissa fall anpassats. Dessutom har onlineförsäljningen ökat, och allt fler väljer att få sina varor med hemleverans. Butikerna i stadskärnorna har färre kunder, men de som ligger i ytterområdena har inte tappat lika mycket. Där handlar också kunderna för större belopp, berättar hon.

Men coronakrisen skyndar nog på digitaliseringen av handeln, tror Lotta Lyrå.

– Det ökande köpbeteendet digitalt kommer nog att hålla i sig även efteråt.

Permitterat personal

Clas Ohlson har permitterat personal i butikerna på grund av de begränsade öppettiderna. Totalt rör det sig om cirka 300 personer som arbetar kortare tid än vanligt under en tid. Bolaget kommer också att permittera 250 tjänstemän på 20 procent under en period, berättar hon. Dessutom vill Clas Ohlson försöka få ned sina hyreskostnader.

Trots krisen ser hon rätt optimistiskt på bolagets framtid. Mars är bolagets elfte månad i bolagets brutna räkenskapsår, och det är bara ett par veckor kvar innan hon kan summera året.

– Om inte de yttre förutsättningarna ändras så kommer vi att nå våra mål på en rörelsemarginal på 4–6 procent för helåret. Clas Ohlson är i en otroligt stark finansiell position, vi har jobbat hårt för sänka våra kostnader. det har vi nytta av nu, säger Lotta Lyrå.

Under morgonhandeln föll bolagets aktie med runt 6 procent på Stockholmsbörsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons