Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Corona på äldreboenden i stora delar av landet

Det finns bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på var tredje äldreboende i Sverige, visar en kartläggning från Ekot.
Enbart i Stockholm finns bekräftad smitta på minst 29 boenden.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Coronainformation på Drottninggatan i Stockholm. Många av fallen med coronasmitta på äldreboenden rör Stockholmsregionen. Arkivbild.
Coronainformation på Drottninggatan i Stockholm. Många av fallen med coronasmitta på äldreboenden rör Stockholmsregionen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I tisdags beslutade regeringen om totalt besöksförbud på Sveriges äldreboenden de närmaste tre månaderna. Om smittan kommer in på äldreboendena kan det få förödande effekter, sade socialminister Lena Hallengren (S) till TT i samband med beslutet.

Men enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot har redan minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.

Annons

Under veckan har 43 kommuner uppgett till Ekot att de har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen och ytterligare 51 säger att de har haft misstänkta fall på äldreboenden.

Smitta i hemtjänsten

Många av fallen rör Stockholmsregionen, men enligt kartläggningen finns fallen över stora delar av landet.

Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, tog upp problemet med smittan på äldreboenden på en pressträff på torsdagen.

– Vi har nu fått bättre kontroll och uppgifter på även de privata utförarna, och med den rapporteringen ökar antalet boenden som kan konstatera coronasmittade äldre, säger han.

– Tyvärr har vi också kunnat se att man i vissa hemtjänstenheter kan rapportera om coronasmittade brukare.

29 boenden i Stockholm

Minst 29 vård- och omsorgsboenden i Stockholm har bekräftad smitta, vilket motsvarar var tredje boende i staden.

– Det finns en stor och djup oro hos många anhöriga men också hos personalen för att smitta ska spridas och att det ska drabba dem själv och deras anhöriga, sade Slottner.

Man jobbar nu "febrilt" i staden för att hejda smittspridningen.

– Prioriteringen för oss nu är tillgången på skyddsmateriel i våra verksamheter, och att personal ska kunna utföra sina uppgifter på ett tryggt och säkert och värdigt sätt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons