Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Corona stoppar barnadoptioner – "traumatiskt"

Coronakrisen sätter tillfälligt stopp för internationella adoptioner. Flera svenska familjer med nyadopterade barn är nu utomlands och har svårt att ta sig hem. Samtidigt hindras också många adoptivföräldrar från att lämna Sverige för att hämta sina barn.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2020
Flera familjer får skjuta upp sina adoptionsresor utomlands.
Flera familjer får skjuta upp sina adoptionsresor utomlands.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

Det är svårt att resa. Stängda gränser, reserestriktioner och inställda flyg gör att många svenskar utomlands har svårt att ta sig hem. Bland dem finns ett tiotal svenska familjer med nyadopterade barn, enligt de tre svenska adoptionsorganisationer som har tillstånd att förmedla internationella adoptioner.

I flera fall är adoptionsprocessen pausad eftersom lokala myndigheter är stängda för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Lagt på is

Annons

– I till exempel Indien fortlöper inte domstolsprocesserna så där är allting lagt på is och föräldrarna måste vänta kvar på beslut, säger Maria Berg, verksamhetschef på Barnen framför allt.

Förmedlingsorganisationerna arbetar tätt tillsammans med svenska ambassader och myndigheter både lokalt och i Sverige för att hjälpa familjer på plats.

– I det här exceptionellt svåra läget har alla parter ändå ansträngt sig för att hjälpa till, säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum.

"Otroligt traumatiskt"

Flera familjer får också skjuta upp sina adoptionsresor även om de redan har matchats med ett barn.

– Vi har många familjer som har fått besked om att de ska bli föräldrar. Det finns barn som är utsedda till dem i de här länderna. De kommer inte iväg nu och det är otroligt traumatiskt för dem att inte veta när de får åka, säger Kerstin Gedung.

Utrikesdepartementet har förlängt sin avrådan från icke nödvändiga utlandsresor, men en del ser adoptionsresan som nödvändig.

– Det finns de som har fått åka två veckor tidigare än tänkt för att man behöver sitta i karantän. En familj blev också stoppad i Köpenhamn från att åka iväg. Det måste ha varit väldigt jobbigt, säger Kerstin Gedung.

De tre svenska adoptionsorganisationerna avråder från adoptionsresor men kan inte tvinga någon att stanna hemma.

– Det är en stor grej att åka utomlands och få barn. Det är en speciell men även påfrestande resa och att i det läget också oroa sig för inställda flyg och stängda gränser är inget som vi rekommenderar, säger Mona Berglund, informatör på Barnens vänner.

Fakta: Adoptionsorganisationer

Det finns tre svenska adoptionsorganisationer som förmedlar internationella barnadoptioner: Adoptionscentrum, Barnen framför allt och Barnens vänner.

De jobbar delvis mot olika länder och samarbetar med myndigheter och organisationer i respektive land.

Organisationernas arbete står under tillsyn av statliga Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF).

Källa: MFoF

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons