Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smittan sprids i Turkiet – också i vården

Coronaviruset sprids till allt fler i Turkiet, där över 270 smittade människor avlidit.
Vårdpersonal drabbas och landets regering överväger striktare påbud om människor inte håller sig hemma.
Coronavirus • Publicerad 1 april 2020
Gravar grävs på en nyinstiftad begravningsplats som myndigheterna ordnat särskilt för coronasmittade,i Istanbul.
Gravar grävs på en nyinstiftad begravningsplats som myndigheterna ordnat särskilt för coronasmittade,i Istanbul.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Antalet avlidna i covid-19 i Turkiet har stigit till 277 meddelar landets hälsominister Fahrettin Koca. Det är den största ökningen av registrerade dödsfall från en dag till en annan i landet hittills.

I de över 106 000 tester som myndigheterna kunnat och haft anledning att utföra har smittan upptäckts hos fler än 15 600 personer.

Istanbul värst drabbat

Annons

Bland de smittade finns fler än 600 anställda inom vården. Minst en läkare har avlidit, efter att ha varit inblandad i vården av smittade och sedan själv insjuknat.

– Antalet bland våra vänner läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som påverkas av det nya coronaviruset är högt, säger Fahrettin Koca.

Fler än hälften av alla noterade fall i Turkiet återfinns i landets största stad Istanbul.

Upp emot 50 städer och byar i landet har satts i karantän, skolor har stängts, internationella flyg och större evenemang har stoppats och det har införts utegångsförbud för personer över 65 års ålder.

"Stanna hemma"

– Fler åtgärder kommer inte vara nödvändiga om alla våra medborgare håller sig själva i frivillig karantän. Men vi kan behöva vidta mycket mer avancerade åtgärder om pandemin sprids och våra medborgare inte stannar hemma, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Hans styrande parti AKP lade under tisdagen fram två lagförslag som tillsammans skulle frige 90 000 fångar i landets överfulla fängelser, som riskerar att bli stora smittohärdar av coronaviruset.

Inrikesminister Süleyman Soylu meddelar att inrikesresor också kommer att begränsas rejält.

– Vårt budskap till medborgarna är tydligt: Res inte från en stad till en annan, stanna hemma. Vi kommer att göra det svårare för er, säger han i en intervju med CNN Türk.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons