Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Coronakrisen kan krossa CL-drömmen

Kan coronakrisen förstöra Djurgårdens Champions League-drömmar?
Det är inte alls otänkbart, enligt klubbens sportchef.
Fotboll • Publicerad 4 april 2020
Kan coronakrisen äventyra Djurgårdens kvalspel till Champions League? Arkivbild.
Kan coronakrisen äventyra Djurgårdens kvalspel till Champions League? Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Bosse Andersson är tydlig med att han tycker att frågor som rör allsvenskan och Djurgårdens kval till Champions League i sommar kommer i andra hand i dagsläget.

– I de här tiderna så känns det ganska sekundärt med fotboll. Det finns större frågor.

Annons

Med det sagt har han, i egenskap av sportchef för den svenska mästaren, ett högst oklart arbete framför sig. Ingen vet med säkerhet när allsvenskan kommer igång och i onsdags beslutade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att alla matcher i Champions League ska skjutas upp "tills vidare" – något som sannolikt kan påverka Djurgården som 7–8 juli är tänkt att inleda kvalspelet till nästa säsongs upplaga av den prestigefulla turneringen.

– Jag reagerade på det, givetvis. Det måste vara enorma konsekvenser för de klubbar som är i Champions League och spelar nu. Men samtidigt så är det många som har det tufft i dag, säger Andersson.

"Lång bit bort"

TT: Tror du att ert kvalspel till Champions League kan bli av som planerat?

– Med Champions League-spel så ska man resa runt i olika länder och spela matcher inför publik, så det är klart att det just nu känns som en lång bit bort att det ska vara möjligt om några månader.

Bosse Andersson påpekar att det alltjämt kvarstår många matcher innan de europeiska ligorna ska kunna spelas klart. Mästare måste utses och lag ska kvalificera sig till Uefas turneringar för att det stora fotbollspusslet ska gå ihop.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det skulle gå men just nu, i början av april, känns det som att det är en bra bit kvar för att det ska vara realistiskt. Det är så många hinder på vägen.

Inte otänkbart

En möjlig konsekvens av coronaviruset skulle kunna vara att de tidiga kvalomgångarna till Champions League och Europa League kapas för att allt ska hinna falla på plats till hösten – och att lag som Djurgården inte ens får chansen att slå sig in i finrummet.

TT: Är du orolig för att Djurgården inte får kvala?

– Ja, man kan vara orolig för allt i dessa tider. Men det får bli en framtida fråga, säger Bosse Andersson.

TT: Men du ser det inte som ett otänkbart scenario?

Annons

– Nej, absolut inte. Det är ingen som har svar på någonting. Men det får vi hantera i så fall. I det korta perspektivet måste vi få igång allsvenskan med publik, det är nog det viktigaste. Sedan är olika länder i olika faser med olika förutsättningar för att det ska bli internationellt spel. Det tror jag kan bli svårare, säger Bosse Andersson.

Fakta: Champions League

+ Den 13 mars beslutade Uefa att skjuta upp de återstående matcherna av åttondelsfinalerna i Champions League. När returmötena av Juventus–Lyon, Manchester City–Real Madrid, Bayern München–Chelsea och Barcelona–Napoli ska spelas är ännu inte bestämt.

+ Den 1 april kom ett nytt besked från Uefa: Samtliga matcher i Champions League, Europa League och landskamper i juni kommer att skjutas upp "tills vidare". Finalen i Istanbul var schemalagd den 30 maj, men när den kan spelas är i nuläget oklart.

+ Som allsvensk mästare är planen att Djurgården ska gå in i Champions League-kvalets första omgång 7–8 juli med returmöten 14–15 juli. Lottning av motståndare är tänkt att ske den 16 juni.

+ Den andra omgången är schemalagd den 21–22 juli och 28–29 juli och den tredje ska spelas 4–5 augusti och 11–12 augusti. Den sista omgången innan gruppspelet, alltså playoff-rundan, är tänkt att genomföras 18–19 augusti och 25–26 augusti.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons