Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronavirus till rymden? Njet, säger Ryssland

Flera anställda på den ryska rymdstyrelsen Roscosmos har konstaterats covid-19-smittade. Men det är ingen fara för nästa tur till Internationella rymdstationen (ISS), som bland annat ska ta hem svenskamerikanskan Jessica Meir, försäkrar ryssarna.
Rymden • Publicerad 2 april 2020
Christopher Cassidy, Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner tränar för fullt inför rymdresan. Bilden är från Stjärnstaden utanför Moskva i mars.
Christopher Cassidy, Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner tränar för fullt inför rymdresan. Bilden är från Stjärnstaden utanför Moskva i mars.Foto: Pavel Golovkin

Det är på torsdag i nästa vecka det ryska rymdskeppet Sojuz MS-16 ska skjutas upp från Bajkonur-basen i Kazakstan. Ombord finns amerikanen Christopher Cassidy samt ryssarna Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner.

Trion ersätter ryssen Oleg Skripochka, Jessica Meir och Andrew Morgan, som veckan efter tar kapseln ner till jordytan efter sin tid som besättningsmedlemmar uppe på ISS.

Annons

Den senaste tiden har det väckts frågetecken om uppskjutningen blir av, men Roscosmos försäkrar att schemat ligger fast, trots coronavirusfall inom myndigheten.

– Det har inte förekommit kontakt mellan de sjuka och besättningen som förbereder sig. Kosmonauterna och astronauten har praktiskt taget isolerats helt, säger en källa till nyhetsbyrån Interfax.

Jessica Meir är från USA-delstaten Maine, men har rötter i Sverige och svenskt medborgarskap. Hon har varit på ISS sedan i september i fjol.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons