Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronaviruset dråpslag mot USA:s ekonomi

USA:s dagliga BNP har gått ner med 29 procent jämfört med första veckan i mars, enligt en studie av finansanalysföretaget Moody's Analytics.
Den kraftiga inbromsningen är helt unik och går inte att jämföra med andra ekonomiska kriser i landets historia.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2020
Miljontals affärsrörelser i USA har fått stänga som en följd av coronasmittan. Arkivbild.
Miljontals affärsrörelser i USA har fått stänga som en följd av coronasmittan. Arkivbild.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Studien, som publiceras i Wall Street Journal , visar hur kraftigt världens största ekonomi backat under de senaste tre veckorna. 41 av landets 50 delstater har beordrat någon form av nedstängning på grund av coronaviruset, enligt Moody's. Som en följd har restauranger, butiker, gym, biografer och andra affärsrörelser tvingats frysa sin verksamhet.

Nedstängningen är dessutom koncentrerad till de delstater och counties (administrativa områden) som står för den största delen av landets samlade produktion av varor och tjänster.

Unik nedgång

Annons

Mark Zandi, chefsekonom på Moody's Analytics, beräknar att BNP för andra kvartalet kommer att minska med omkring 30 procent. Situationen är helt unik och inte ens den stora depressionen på 1930-talet eller finanskrisen 2007–2009 kan jämföras med det nuvarande läget.

– Det finns ingenting i den stora depressionen som går att jämföra med vad vi upplever nu, säger han.

Hela Indianas årliga BNP

Zandi säger att den bästa jämförelsen med vad ekonomin går igenom just nu är terrorattacken den 11 september 2001. Dagar efter attacken minskade USA:s BNP med uppskattningsvis 111 miljarder dollar, enligt Moody's beräkningar. Det kan jämföras med att under de omkring tre veckor som stora delar av landet nu varit nedstängda har BNP minskat med omkring 350 miljarder dollar.

– Det är som om (delstaten) Indiana skulle försvinna under ett helt år, säger Zandi.

Analysen visar också USA:s nationella ekonomi på ett oproportionerligt vis är beroende av storstadsområdena.

En tiondel av den dagliga minskningen av BNP är knuten till tre counties: Los Angeles, New York och Cook County (där Chicago ligger).

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons