Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronaviruset väntas slå extra hårt i södra USA

New Orleans är vid sidan av storstäderna New York och Seattle en av de platser där det nya coronaviruset sprider sig snabbast i USA.
Men i New Orleans är dödstalen sju gånger så höga som i New York och tio gånger fler än i Seattle.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Delstatspolitikern Dewith Carrier får sin temperatur kontrollerad innan han går in i delstatskongresen i Baton Rouge i det virusdrabbade Louisiana.Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Gatuartisten Eddie Webb tittar sig omkring i de numera ödsliga franska kvarteren i det coronavirusdrabbade New Orleans i USA.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Hittills har över 270 människor dött av covid-19 i delstaten Louisiana. 97 procent av dem hade en underliggande sjukdom, hela 40 procent led till exempel av diabetes, enligt delstatens hälsomyndighet.

Hög förekomst av folksjukdomar som diabetes, fetma och högt blodtryck anges som skäl till att det nya coronaviruset hittills slår extra hårt i städer som New Orleans.

Annons

– Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, konstaterar Rebekah Gee som nyligen slutat som hälsochef i Louisianas delstatsstyre och nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.

– Det betyder att Södern kommer att drabbas hårt av det här (coronaviruset).

Mer sårbara

I Louisianas jazziga kuststad New Orleans har till exempel 39 procent av invånarna högt blodtryck, 36 procent fetma och cirka 15 procent diabetes. Motsvarande siffror på nationell nivå är 32, 31 och 11 procent, enligt hälso- och smittskyddsmyndigheten CDC.

– Vi har fler människor i vårt samhälle med sådana sjukdomar. Vi är mer sårbara än på andra platser och antalet döda illustrerar detta, säger Joseph Kanter, akutläkare och sjukvårdsansvarig tjänsteman i staden.

Tragiska scener

De höga dödstalen kan naturligtvis ha koppling till andra faktorer som hur snabbt en patient får omsorg och kvaliteten på sjukvården.

Bedömare spår ändå att Louisiana kan ge en fingervisning om hur coronaviruset kommer att slå mot andra delar av Södern och Mellanvästern – där det också är vanligt med fetma, diabetes och högt blodtryck.

Och medan coronaviruset fortsätter att sprida sig rapporteras om tragiska scener från sjukhusen i Louisiana, där man sett hela familjer intensivvårdas samtidigt.

– Vi hade ett fall där en mamma intensivvårdades och dottern, som just skulle läggas i respirator, bad att få bli inrullad till henne för att ta farväl. Vi visste att mamman var döende, berättar Tracey Moffat, chefssjuksköterska vid Ochsner Health.

– Både mamman och dottern hade fetma.

Fakta: Louisiana och coronaviruset

I delstaten Louisiana, som har drygt 4,6 miljoner invånare, har över 6 400 fall av det nya coronaviruset konstaterats. Minst 270 människor har dött i covid-19.

97 procent av dessa hade underliggande sjukdomar, enligt delstatens hälsomyndighet: 40 procent hade diabetes, 25 procent hade fetma, 23 procent led av njursjukdom och 21 procent hade hjärtkärlåkommor.

Bland covid-19-patienterna som intensivvårdas i USA har totalt 78 procent underliggande åkommor som diabetes, hjärtkärlsjukdom och lungsjukdomar, visar en färsk rapport från hälso- och smittskyddsmyndigheten CDC. Liknande observationer har gjorts i Italien och Kina.

Källor: Reuters, The New York Times.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons