Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Covidtest i en tekopp

En svensk forskargrupp försöker ta fram ett test för covid-19 som skulle kunna ge svar på en halvtimme, och användas under mycket enkla förhållanden. De första försöken är lovande.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Efter cirka 30 minuter i 65 grader ändras färgen från rosa till gult om det finns virusgener i provet. Hittills har testerna gjorts med syntetiska virusgener i laboratoriemiljö. Nästa steg är att testa om metoden ger rätt svar på riktiga prover från människor.
Efter cirka 30 minuter i 65 grader ändras färgen från rosa till gult om det finns virusgener i provet. Hittills har testerna gjorts med syntetiska virusgener i laboratoriemiljö. Nästa steg är att testa om metoden ger rätt svar på riktiga prover från människor.Foto: Yerma Pareja SanchezTT

Dagens metod för att undersöka om en person är smittad med det nya coronaviruset kräver avancerad testutrustning och tar åtskilliga timmar. Ett prov från näshålan eller svalget stoppas in i en genkopiator, en PCR-maskin. Maskinen kan spåra något enstaka genetiskt spår från viruset, som då masskopieras till ett mätbart resultat.

Det är en träffsäker metod, men den kräver tillgång till avancerad utrustning som bland annat klarar av att ändra temperaturen enligt ett mycket exakt och strikt schema, och det krävs ganska mycket tid.

Enklare teknik

Annons

Tidskriften Forskning & Framsteg rapporterar att flera forskargrupper därför försöker använda en enklare teknik som kallas för Lamp (loop-mediated isothermal amplification). Den är betydligt snabbare och kräver endast en konstant temperatur på 65 grader.

Vicent Pelechano, som utvecklar metoden vid Scilife Lab på Karolinska institutet, berättar för TT att några av hans kollegor använt en kopp te för att hålla rätt temperatur under de 30 minuter som testet tar.

– Det var mest för att visa att det fungerar. Poängen är att man kan göra det här under mycket enkla förhållanden, exempelvis i krigsdrabbade områden eller flyktingläger, säger Vicent Pelechano.

Ändrar färg

Det misstänkta virusprovet blandas med en så kallad reagenslösning, som masskopierar en gensnutt som är specifik för coronaviruset – om den finns i provet. I så fall ändras lösningens pH-värde från basiskt till surt, vilket i sin tur gör att provlösningen ändrar färg från rosa till gul.

Hittills har forskarna bara testat metoden med syntetiskt framtagna gensnuttar från coronaviruset, dels av smittskyddsskäl, dels för att ha god kontroll över omständigheterna. Därför går det inte att säga om metoden fungerar på riktiga prover från patienter. Det är nästa steg i försöken. Hittills är resultaten lovande, säger Vicent Pelechano.

– Vi har visat att vi får en färgändring med ända ned till tio molekyler i lösningen, vilket är helt i klass med PCR-teknik. Men det var som sagt under optimala förhållanden. Nästa steg är att visa att det fungerar med prover från patienter. Det måste vara helt tydliga resultat där först, säger han till TT.

Göra om till pulver

Även om själva testuppställningen är mycket robust och egentligen bara kräver en reagenslösning, ett spritkök och en termometer så är reagenslösningen än så länge ganska känslig och måste förvaras kallt. Forskargruppen siktar därför på att ta fram en torkad version, som kan förvaras fältmässigt ända tills den späs ut med vatten.

– Det är viktigt att den går att förvara under enkla förhållanden, vid högre temperaturer. Det bör vara möjligt, men vi har inte löst det ännu, säger Vicent Pelechano.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons