Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blåsig start på veckan – snart kommer solen

Det har blåst rejält i stora delar av landet under påskens sista dag. Hushåll i både Jämtland och Dalarna har varit utan ström och träd har fallit över vägarna.
Väder • Publicerad 13 april 2020
Veckan inleds med ostadigt väder – men från och med onsdag blir det soligare i stora delar av landet. Arkivbild.
Veckan inleds med ostadigt väder – men från och med onsdag blir det soligare i stora delar av landet. Arkivbild.Foto: Arne Dedert/AP/TT

– Det har varit blåsigt i hela landet, kan man säga, men blåsigast har det varit i Norrland, norra Svealand och Dalarna, säger SMHI:s meteorolog Hampus Sellman till TT på måndagskvällen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Jämtlands län, som gäller till och med natten mot tisdag. Som mest var uppåt 1 400 hushåll utan ström under måndagen, enligt P4 Jämtland. Det rapporteras även om träd och en elledning som fallit över vägar till följd av blåsten.

Varning för snö

Annons

I Dalarnas län har klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar utfärdats fram till måndag kväll. Tusentals hushåll på olika håll i Dalarna var utan ström under måndagen, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

I både Dalarnas och Värmlands har polisen fått in flera samtal om träd som fallit över vägar.

Klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd i form av snöfall har även utfärdats i Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen. Också den varningen gäller fram till måndagskvällen.

Ökad molnighet

Tittar man på tisdagen ser det ut att bli en solig inledning i större delen av landet.

I Götaland blir det mest uppehållsväder men ökad molnighet framför allt i den norra delen under dagen. Mellan 7 och 10 plusgrader väntas här.

Svealand får 4–7 grader och även här kommer molnigheten att öka under dagen. Det kan bli en del nederbörd under eftermiddagen och kvällen.

– I Dalarna och norra Värmland kan det vara fråga om snö, men annars blir det regn i övriga delar av Svealand, säger meteorolog Hampus Sellman.

I Norrland blir det soligt förutom vid kustlandet, och molnigheten kommer att öka under dagen med snö som kommer in västerifrån. 0–5 plusgrader blir det på tisdagen, i fjällen dock minusgrader.

Soligare avslut

Framåt mitten av veckan lugnar det sig och ger plats för mer vårlikt väder.

– Under onsdagen sker det en stabilisering i väderläget med en högtrycksrygg som drar in. Det blir en hel del sol i stora delar av landet med en temperatur som hoppar upp till tvåsiffrigt främst i Svealand och Götaland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Annons

I stora delar av Norrland väntas temperaturer på 3–8 plusgrader, i fjällkedjan lokalt minusgrader.

– Sedan är det någorlunda stabilt resten av veckan. Sol varvar med moln generellt. I söder blir det temperaturer på omkring tio plusgrader. Lite lägre i norr, men under dagtid ser det ut att hålla sig på plusgrader även i stora delar av Norrland, säger Lindberg Stoltz.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons