1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Damm brast i Sibirien – minst 15 döda

Minst 15 gruvarbetare miste livet när en damm på den sibiriska floden Seiba brast tidigt på lördagsmorgonen.
Foto: Rysslands katastrofdepartement/handout/AP/TT

Vattenmassor svepte tidigt på lördagsmorgonen in över ett gruvarbetarläger i närheten av den sibiriska byn Sjtjetinkino, omkring 16 mil söder om provinshuvudstaden Krasnojarsk, sedan en damm på en närliggande flod brustit.

Minst 15 människor har omkommit och flera skadats i översvämningarna. Samtidigt uppger lokala myndigheter att sex personer fortfarande saknas.

Omkring 180 personer ska ha bott i lägret vid guldgruvan, varav 70 drabbades av dammolyckan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

En större räddningsinsats, där närmare 300 personer deltog, har blåsts av för kvällen, uppger Rysslands katastrofdepartement.

Till radiostationen Govorit Moskva säger en icke namngiven gruvarbetare att de leriga och iskalla vattenmassorna kom som en fullständig överraskning.

– Människor låg och sov, tydligen förstod de inte ens vad som hände.

Regionen Krasnojarsk har utlyst en sorgedag på måndag. Samtidigt har en brottsutredning angående dammbygget inletts. Dammen ska ha uppförts utan tillstånd och bröt enligt Juryj Lapsjin, som leder den lokala regeringen, mot "varje enskild regel".