Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark har blivit grönare

Danmark • Publicerad 2 april 2020
Danmark är en stormakt inom vindkraft, med tillverkare som Vestas. Här några vindturbiner vid Billund på Jylland. Arkivbild.
Danmark är en stormakt inom vindkraft, med tillverkare som Vestas. Här några vindturbiner vid Billund på Jylland. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT

Mindre kol och naturgas, mer vind. Det bidrog till att göra Danmarks energimarknad snäppet grönare förra året, visar preliminär statistik från Energistyrelsen.

Eldningen med kolet sjönk med nästan hälften, och står på årsbasis därmed för bara fem procent av landets samlade energiförbrukning.

Annons

Naturgasen backar mer beskedligt, ned åtta procent. Däremot ökade oljan något under 2019, upp två procentenheter till 40 procent.

Oljan förblir därmed störst, eftersom vind och annan grön kraft – som klumpas ihop i kategorin förnybart – stiger från knappt 33 till 35 procent.

Men klimat- och energiminister Dan Jørgensen (S) tar fasta på att kolet, det smutsigaste bränslet, är på väg ut. Och att landets koldioxidutsläpp beräknas ha minskat med fyra procent under 2019.

– Det grundläggande är att vi är på rätt väg, även om det står klart att vi har en bit kvar.

– Alla fossila bränslen ska ner, tillägger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons