Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför sänks din återbäringsränta

Coronaviruset drabbar nu också våra pensioner. Så här påverkas du när pensionsbolagen nu sänker sina återbäringsräntor.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2020
Även pensionerna påverkas av coronakrisen. Arkivbild.
Även pensionerna påverkas av coronakrisen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera pensionsbolag har sänkt sina återbäringsräntor. Exempelvis Skandia och Folksam Liv sänker från 5 till 2 procent i återbäringsränta från den 1 april, även SEB Pension och försäkring, SEB Trygg Liv och Länsförsäkringar Liv har dragit ned på återbäringsräntan.

Sänkningarna beror på att börsen har gått ned så kraftigt. Men den som har sin pension i en traditionell försäkring drabbas inte lika snabbt och obarmhärtigt av börskraschen som den som har sina pengar i fonder eller fondförsäkringar. Sju av tio pensionskronor i pensionsbolagen ligger i traditionella försäkringar, medan resten ligger i fondförsäkringar, enligt AMF.

Annons

– Fonder går upp och ned direkt, men i traditionell försäkring med återbäringsränta så jämnas avkastningen ut över en längre period. Tillfälliga svängningar på börsen blir därför mindre kännbara för kunden, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Bolaget sköter allt

– Traditionell försäkring innebär att man själv inte behöver engagera sig i förvaltningen. Man överlåter allt åt försäkringsbolaget, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

Det blir en jämnare resa för den som placerat sina pengar i en traditionell försäkring, förklarar de, det går inte lika snabbt utför då börsen faller, men inte heller lika snabbt upp då börsen börjar stiga igen.

– Det rör sig mer i vår portfölj än vad kunderna upplever. Enkelt uttryckt kan man säga att vi spar lite i ladorna i bra tider att leva av i sämre tider, säger Mattias Munter.

Nu har börsen fallit cirka 20 procent sedan årsskiftet, medan återbäringsräntorna sänks med bara ett par procent.

Skandia Liv förvaltar knappt 500 miljarder kronor för 1,4 miljoner kunders räkning, berättar han. Majoriteten, 68 procent, är tjänstepensioner. De kunderna, liksom kunder i många andra pensionsbolag, får nu sänkt återbäringsränta på grund av coronakrisen. I Skandia har den genomsnittliga återbäringsräntan legat på 6,1 procent under de senaste 15 åren. Mattias Munter tycker inte att man ska oroa sig så jättemycket för just pensionen under coronakrisen.

– För den allra största delen av pensionärerna kommer det här inte att få så jättestor påverkan. För det första orsakar pandemin stort mänskligt lidande, men de som behöver vara mest oroliga för sin ekonomi är de som inte får behålla sina jobb, säger Mattias Munter.

Direktavkastning i AMF

AMF, som förvaltar pensionspengar framför allt för LO-kollektivet, har en lite annorlunda konstruktion när det gäller avkastningen än andra pensionsbolag.

– I vår traditionella försäkring har vi ingen återbäringsränta, utan vi är direktavkastande så det justeras varje månad, säger Dan Adolphson Björck på AMF.

TT: Innebär det att AMF:s kunder drabbas hårdare nu än de som är kunder i andra bolag?

Annons

– Nej, men man kan följa värdeförändringar för sin tjänstepension snabbare hos oss. Positiv och negativ.

Han tror att vi ska räkna med att få ett par hundralappar mindre i samlad pension på grund av coronakrisen.

– Men samtidigt har politikerna enats om ett nytt pensionstillägg under nästa år, som ska förstärka pensionerna för dem med lägst pensioner, säger Dan Adolphson Björck.

Fakta: Så påverkas din pension av coronakrisen

Inkomstpension från den allmänna pensionen: Påverkas inte nu. I pensionssystemet finns en broms, som kan slå till i dåliga tider så att inte mer pengar betalas ut än vad systemet klarar av. Den är inte aktuell ännu, men kan slå till senare. Inkomstpensionen är den pension du får från Pensionsmyndigheten, och för de flesta löntagare i vanliga inkomstlägen är det huvuddelen av pensionen.

Grundskyddet, med garantipension och bostadstillägg: Påverkas inte. Nivåerna är bestämda på förhand och utgör ett grundskydd.

Premiepension: Påverkas. Detta är den del av den allmänna pensionen som du själv kan välja hur den ska förvaltas. Du väljer mellan 500 fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg. De flesta av dem som har placeringar i aktier är nu en sorglig läsning. Fonderna har gått ned, en del mer, andra mindre.

Tjänstepension: Tjänstepensionen kan vara två olika sorter och du kan ha båda samtidigt.

Förmånsbestämd tjänstepension. Påverkas inte. Pensionsnivån bestäms av lönen före pension och hur många år du jobbat i avtalet.

Premiebestämd tjänstepension. Påverkas. Detta är den del av pensionen som dina arbetsgivare betalar för dig, och som avtalas genom kollektivavtalet. För lönenivåer upp till cirka 44 000 kronor per månad är tjänstepensionsinbetalningen 4,5 procent av lönesumman. Den som tjänar mer får mer i tjänstepension, eftersom den allmänna pensionen har ett tak vid löner på 45 000 kronor i månadslön. Då är tjänstepensionen 30 procent av lönen. Du väljer själv hur pengarna ska förvaltas. Sju av tio pensionskronor förvaltas i traditionell försäkring, enligt AMF. Nu sänker pensionsbolagen sina återbäringsräntor, men inte lika kraftigt som börsen rasat. De som har fondförsäkringar med aktieplaceringar har redan kunnat se sina fondandelar minska i värde då börsen fallit.

Privat pensionssparande: Påverkas. Detta är den del av pensionen som du själv sparar till privat. Du kan välja olika sätt att placera pengarna, och både fondförsäkringar, fondsparande och traditionella försäkringar har nu i många fall sämre avkastning.

Källa: Minpension.se

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons