Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Delade meningar om symptomfri smitta

Smittar coronaviruset även under inkubationstiden? Ja, i vissa fall, enligt Folkhälsomyndigheten – men det är en så liten del att den blir obefintlig anser myndigheten.
Virologiprofessorn Fredrik Elgh är kritisk till den inställningen.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.Foto: Ali Lorestani/TT

Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte redan tidigare utgått från att även symptomfria personer kan vara smittsamma.

– Det har varit känt länge och borde ha utgjort en bas för att förändra arbetssätt i äldrevård, hemtjänst, särskilda boenden och liknande för länge sedan, säger han.

Annons

Att även symtomfria personer kan smitta är den troliga orsaken till att coronaviruset har spridits på så många äldreboenden, tror Fredrik Elgh.

– Det går inte att förklara på något annat sätt. Det har naturligtvis en extrem betydelse för dem som bor där, det är sköra människor som har särskilda behov och behöver hjälp av personal som kommer väldigt nära.

Tegnell: "Inte viktigt"

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att trots att en del studier talar för att även symtomfria personer kan smitta rör det sig om en så liten andel av all smitta att det inte är viktigt för spridningen.

– När man har en samhällssmitta så måste man rikta in sig på det vanligaste, det är då man får effekt. Kan man trycka bort 90 procent av smittan så kommer smittspridningen att stanna helt, säger han och fortsätter:

– Man kan inte lägga upp strategier som fokuserar på de 10 procenten, för då förlorar man fokus på de 90 procent som är viktiga, säger han.

TT: Ni har ju tidigare upprepat att man inte smittar om man är symtomfri.

– Ja, men jag tror att vi har modererat våra uttalanden om det. När man har en sjukdom som blir väldigt vanlig så kommer även ovanliga händelser att äga rum. Det är så biologin fungerar, säger Tegnell.

"Munskydd är solidaritet"

Fredrik Elgh tycker att man ska ta det säkra för det osäkra. Han efterlyser tydligare riktlinjer för personalen på äldreboenden och inom hemtjänst, och tycker att munskydd är en självklarhet. Men även vanliga människor bör täcka mun och näsa när man rör sig bland folk, anser han.

– Det har en väldig implikation på hela synen på hur det här viruset sprids. Plötsligt är du, jag och alla andra som inte har feber potentiella smittspridare.

Enkla åtgärder som en halsduk, buff eller ett hemsytt munskydd räcker. Poängen är inte att undgå smitta själv, utan att undvika att smitta andra, menar han.

Annons

– Detta är en droppsmitta i allra största utsträckning, då är det klart att man ska ha något för mun och näsa så att dropparna inte landar på andra, säger Fredrik Elgh och fortsätter:

– Det handlar inte om att skydda sig själv, utan om att skydda den som står bredvid. Det är solidaritet.

Falsk trygghet

Från Folkhälsomyndigheten finns det inga planer på att införa striktare krav på skyddsutrustning inom äldrevård och hemtjänst, det skulle slösa på resurser utan att ge någon effekt på smittspridningen, enligt Anders Tegnell. Däremot är det viktigt att börja provta personalen, säger han.

– Det är det viktigaste, så fort de har minsta symtom. Så att man vet vilka som inte ska gå och jobba.

Munskydd kan vara bra, men det kan också innebära en falsk trygghet. För om man inte använder rätt sorts skydd, fingrar och tar på skyddet, tar av skyddet på ett felaktigt sätt eller inte byter det tillräckligt ofta, kan det i stället öka risken för smitta.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att munskydd inte behöver bäras av allmänheten i vanliga situationer i samhället. I sådana lägen är det bättre att hålla avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus där människor samlas, och att vara noga med att tvätta händerna.

Fakta: WHO:s riktlinjer för munskydd

Om du är frisk behöver du bara ha munskydd om du tar hand om en person som misstänks vara sjuk i covid-19.

Ha munskydd om du hostar eller nyser.

Munskydd är bara effektiva i kombination med noggrann handtvätt.

Tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.

Täck över mun och näsa och försäkra dig om att det inte finns några öppningar mellan ansiktet och masken.

Undvik att röra vid munskyddet när du har det på dig. Om du skulle råka göra det – tvätta händerna.

Byt ut munskyddet mot ett nytt så snart det är fuktigt och återanvänd inte engångsskydd.

När du tar av dig munskyddet: gör det bakifrån så att du inte rör vid själva masken, kasta omedelbart i en ett kärl med lock och tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten.

Källa: WHO

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons