Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Digital räddningsaktion för krogar i kris

Matgästerna har slutat komma och många krogar befinner sig bara dagar från konkurs.
Samtidigt sluter nu flera ideella initiativ från unga teknikbolag upp i ett försök att rädda landets restauranger och matställen – innan det är för sent.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Nino Subotic har tillsammans med branschkollegor sajten Your Local Hero för att stötta lokala krogar i Öresundsregionen.
Nino Subotic har tillsammans med branschkollegor sajten Your Local Hero för att stötta lokala krogar i Öresundsregionen.Foto: Johan Nilsson/TT
Sajten Your Local Hero är ett ideellt initiativ utan vinstintresse där kroggäster kan köpa presentkort på krogar i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg.
Sajten Your Local Hero är ett ideellt initiativ utan vinstintresse där kroggäster kan köpa presentkort på krogar i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT
Nino Subotic – en av Malmös startup-entreprenörer.
Nino Subotic – en av Malmös startup-entreprenörer.Foto: Johan Nilsson/TT

– Krogarna är sjukt glada att någon gör någonting för dem. I vår startup-community är vi starka på att hjälpa varandra. Lite av det har vi nu gett till den här branschen – för att vi kan.

24-timmarslösning

På onsdagen diskuterar Nino Subotic, en av Malmös startup-entreprenörer, krogarnas tuffa situation med en branschkollega i Helsingborg. Ett dygn senare ligger en digital lösning klar.

Annons

– På torsdagen börjar vi bygga. Vi designar upp det, gör ett flöde och ser till att det finns en betalningslösning, berättar Nino Subotic.

– På 24 timmar så lanserade vi en fungerande tjänst och kopplade redan då på tio av våra favoritställen i Malmö. Sen ville alla vara med.

Via sajten Your Local Hero, ett ideellt initiativ utan vinstintresse, kan kroggäster nu köpa presentkort för att stötta lokala krogar i Köpenhamn, Malmö och Helsingborg. På sajten väljer kunden var presentkortet ska gälla. Betalningen slussas sedan vidare till restaurangen.

Amsterdam och Nuuk

Det lokala initiativet omfattar än så länge bara 30 krogar och några tusen kronor per dag, men projektet väcker uppståndelse långt utanför Öresundsregionen. I Nino Subotics mejlkorg väller det in meddelanden från både krogar och stammisar i hela Europa.

– Vi har fått förfrågningar från Amsterdam, Berlin, Dresden, Milano, Oslo... Där vill man sätta igång och göra lokala initiativ i vårt namn. Här är ett mejl från Nuuk på Grönland, säger han och fortsätter:

– Lösningen är lokal, så om den ska spridas har vi börjat på en öppen källkodslösning som gör det möjligt att koppla på andra.

TT: Men varför köpa presentkort på en krog som kanske inte ens finns i morgon?

– Vi är tydliga med att krogarna kan gå i konkurs. Men det här ger hopp för framtiden, folk kan investera i ett samhälle de vill leva i imorgon, efter krisen.

"Många som sluter upp"

Det finns fler exempel på hur techvärlden försöker hjälpa en bransch i kris. Det nya ideella projektet Favoriten.nu har exempelvis sammanställt direktlänkar till krogars egna hemsidor, för att underlätta krogbesökares köp av just presentkort.

– Bakgrunden är att vi såg tidigt hur hårt restauranger drabbas, så vi tänker att presentkort är ett sätt att få in pengar, säger en av grundarna Oscar Rundqvist.

Annons

200 restauranger, varav de flesta i Stockholm än så länge, har hittills anslutits.

– Ja, antingen av stammisar eller av krögarna själva. Vem som helst kan göra det på sidan, säger han och fortsätter:

– Vi lanserades i onsdags förra veckan, och det är sjukt kul att se hur många som sluter upp.

"Från Malmö från Pajala"

Andreas Persson i Stockholm är en av de som gjort appen Skip – en digital beställnings- och betalningslösning som gör det möjligt för kroggäster att beställa och betala sin mat direkt i telefonen i stället för att trängas i kassaköer.

Appen var egentligen tänkt att lanseras först senare i år. Sedan kom coronakrisen.

Idén med att skippa köer fungerar bra i tider av smittorisk, anser Andreas Persson som berättar hur affärstankarna för startupen för tillfället lagts på hyllan. Nu har appen i stället snabblanserats gratis för krogar.

– Kan vi göra något för att hjälpa dem som var våra tilltänkta kunder så de kan stå på fötterna utan att behöva gå i konkurs så gör vi det, säger han till TT och fortsätter:

– Det enda krogen behöver betala är den vanliga korttransaktionsavgiften, så vi tar inget påslag,

Restauranger kan ansluta sig när som helst och förbinder sig inte till något.

– Vill krogar köra med oss så hjälper vi till med det tekniska arbetet. Och vi är inte bundna till ett visst geografiskt område, utan det här är från Malmö från Pajala.

Fakta: Techinitiativ för krogar i kris

Your Local Hero är ett ideellt initiativ. Via sajten kan kroggäster köpa presentkort på lokala krogar i Köpenhamn, Malmö och Helsingborg. På sajten väljer kunden var presentkortet ska gälla. Betalningen slussas efter köp vidare till restaurangen. Bakom appen står ett team i Malmö, Helsingborg och Köpenhamn: Nino Subotic, Johan Crafoord Larsen, Timo Engelhardt samt Rikke Koblauch.

Favoriten.nu är en samlingssida över restauranger och kaféer i hela landet som själva säljer presentkort online. Nya ställen tillkommer hela tiden. Bakom initiativet, som är ideellt, står ett team i Stockholm : Oscar Rundqvist, Jens Rathsman och Tom Berg.

Appen Skip gör att kroggäster kan beställa och betala mat direkt i appen utan att köa och behöva riskera trängsel. Krogar ser och fixar beställningarna via appen och slipper därmed bordsbeställningar. Appen är kostnadsfri. Bakom initiativet står Andreas Persson. Emad Athari, Nazli Persson, Vigor Sörman, Robert Pihl och Mikael Wennerros samt designbyrån Sunny at Sea.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons