Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

282 döda i Sverige: "Ny nivå med nya fall"

Totalt har nu 282 personer i Sverige dött efter att ha insjuknat i covid-19.
En ökning med 43 personer sedan i onsdags.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell när han kom till torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell när han kom till torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under torsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet bekräftat smittade har ökat från 4 947 till 5 466.

– I Sverige har vi 500 nya fall det senast dygnet som är bland det mesta vi har haft något dygn. Vi har drygt 400 som ligger på intensivvårdsavdelningar i olika delar av landet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens.

Annons

Han säger att Sverige nått en ny nivå.

– Vi ligger på 400–500 fall om dagen.

Tegnell pekar på att det både bland de smittade, intensivvårdade och avlidna finns en överrepresentation av äldre patienter.

– Det är väldigt tydligt att det är 70 år och över.

"Möta behoven"

Eftersom det är fler som kommer in på intensivvården än som lämnar den så ökar trycket kontinuerligt.

– Men det finns fortfarande ytterligare kapacitet att bedriva intensivvård i samtliga regioner, även om behovet att kunna utöka finns i flera regioner. Drygt en tredjedel av landets disponibla IVA-platser är i dagsläget icke-belagda. Då vill jag tillägga att i den här beräkningen ingår inte fältsjukhus och Stockholmsmässan. När de är i drift kommer det att öka kapaciteten, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon säger att IVA-vården runt om i landet byggs ut i rask takt men också att behoven framöver kommer att vara stora.

– Jag tror absolut att vi behöver snabba på, men jag tror att vi kommer att möta behoven, säger hon.

Många begär skyddsutrustning

När det gäller hur hög beläggningsgraden är i vården säger Taha Alexandersson att siffror kring det nu behöver kvalitetssäkras.

– Vi måste få komma tillbaka med kvalitetssäkrad data. Siffror kan bli väldigt förvillande om de presenteras på fel sätt. Vår förhoppning är att det här ska kunna säkerställas och kommuniceras på ett korrekt sätt, förhoppningsvis redan i morgon (fredag), säger hon.

Annons

Taha Alexandersson berättar att det är många inom till exempel äldrevård och hemtjänst som hört av sig med begäran om att få mer skyddsutrustning.

– Men det är inte lika många som hör av sig där behovet är matchat med en faktisk lägesbild om varför man har det här behovet, säger hon.

"Ingen dold agenda"

Den senaste tiden har Sveriges strategi kring coronaviruset väckt frågor både i Sverige och andra länder. Många undrar om åtgärderna är de rätta.

– Jag är övertygad om att alla länder försöker göra det bästa de kan. Det finns inga dolda agendor, i alla fall inte i Sverige, säger Anders Tegnell på en fråga av brittiska Sky News.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om patientströmmarna på intensivvården.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons