Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domprosten: Sorgligt med tomma kyrkbänkar

Under en av Svenska kyrkans största högtider ekar det tomt i många kyrkbänkar. I Uppsala domkyrka var det få besökare på långfredagen.
Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
Inspelning av gudstjänsten i Uppsala domkyrka på långfredagen. Maximalt 50 åhörare tillåts närvara.
Inspelning av gudstjänsten i Uppsala domkyrka på långfredagen. Maximalt 50 åhörare tillåts närvara.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det var glest i bänkarna i Uppsala domkyrka på långfredagen.
Det var glest i bänkarna i Uppsala domkyrka på långfredagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det brukar vara fullt med besökare på gudstjänsterna i Uppsala domkyrka under påsken. Men efter begränsningen på sammankomster över 50 personer för att hejda coronavirusets spridning stannar de flesta hemma.

Domprost Annica Anderbrant var en av de präster som höll i förmiddagsgudstjänsten på långfredagen.

Annons

– Det kändes väldigt konstigt att det var så tomt, trots att det är nödvändigt. Vi var runt 30 personer i kyrkan och satt långt ifrån varandra. Samtidigt speglar det hur jag tror att det känns för många nu – tomt och ensamt.

Hon säger att det är en sorg för vissa äldre som inte kan gå till kyrkan.

– Det är många som har gått i kyrkan i hela sitt liv och det är en stor smärta för dem som är över 70 år och inte kan vara med.

Gudstjänsten filmades också så att den gick att följa direkt på Svenska kyrkans hemsida.

– Det var inte lätt att predika inför en kamera. Jag kunde inte se vem jag talade till och det är viktigt att få kontakt och respons när man predikar. Men trots att vi var få och kyrkan är stor, så tycker jag att vi fick en närhet. Kanske för att vi alla delar samma situation just nu, säger Annica Anderbrant.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons