Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvärnit i industrin – sämsta siffran på 25 år

Här kommer ännu ett bevis för hur tufft läget är för svensk ekonomi just nu.
Aldrig tidigare under 25 års tid har inköpschefsindex – en av de viktigaste konjunkturmätarna – rasat så mycket månadsvis.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2020
Industrikonjunkturen faller dramatiskt. Arkivbild.
Industrikonjunkturen faller dramatiskt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

9,5 indexenheter blev fallet i mars, ned till 43,2 från nedreviderade 52,7 i februari, visar siffrorna från Swedbank och Silf.

– Vi såg kanske inte riktigt den här nedgången i februari vilket var lite överraskande. Nu låg det i farans riktning. Sverige är utsatt i form av att vi är väldigt exportberoende och när konjunkturen gått ned i Västeuropa och USA så är det väldigt viktiga exportmarknader som drabbas för Sverige, säger Jörgen Kennemar som är ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Annons

Kortfattat kan inköpschefsindex beskrivas som en viktig konjunkturmätare där ungefär 200 inköpschefer på företag tillfrågas månadsvis om läget inom industrin.

Svaren ligger sedan till grund för den indikator som presenteras. Ett indextal över 50 brukar normalt sett tyda på tillväxt inom ekonomin.

Det här är dock inget normalt läge.

Oroväckande läge

– Det är naturligtvis ett oroväckande och en allvarlig signal för arbetsmarknaden. Tappar industrin så pass mycket som den gör får det följdverkningar på ekonomin. För gemene man är det en orostid och att man måste se över sin ekonomi och sina försäkringslösningar som A-kassa., säger Kennemar.

När siffrorna bryts ned ser man framförallt ett kraftigt – och naturligt – fall för orderingången, 20,3 indexenheter var även det den största månatliga nedgången hittills i historien. Jörgen Kennemar bedömer förändringen som "exceptionellt kraftig".

Leveranstiderna ligger samtidigt på den högsta nivån sedan 2018 vilket tyder på utbudsproblem.

Den stora frågan är naturligtvis hur snart kan en vändning ske när coronapandemins effekter börjar mattas av?

Tidigare i veckan presenterade Kina sitt inköpschefsindex för industrin där det noterades en stegring från 35,7 till 52 i mars, över ekonomernas förväntningar.

Snabb nedgång

Ländernas förutsättningar är av naturliga skäl helt olika och Jörgen Kennemar ser ett stort osäkerhetsmoment framöver.

– Ser vi en snabb nedgång i smittspridningen och man får kontroll över tester så att personer kan gå tillbaka till industrin kan det väckas en viss optimism men vi vet att Europa ligger ett antal veckor efter Kina. Det är naturligtvis osäkert när vi kan se en vändning.

Annons

Många medicinska bedömningar grundar sig på en förändring under sommaren. Jörgen Kennemar poängterar att det handlar också om vilken av typ av vändning det blir:

– Blir det en V-formad eller mera U-formad utveckling av kurvan? Det är något vi inte alls vet. Vi famlar ganska mycket i blindo och det påverkar naturligtvis även företagen.

Fakta: SIlf/Swedbanks inköpschefsindex

Första beräkningen gjordes i december 1994.

Ett år senare offentliggjordes indextalet för första gången där förebilden var den amerikanska motsvarigheten, nuvarande Purchasing Managers Index som funnits sedan 30-talet.

200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin tillfrågas kring följande nyckeltal:

Orderingång, produktion, sysselsättning, leverantörernas leveranstider samt lager.

Avsikten är att ge en snabb konjunkturindikator och statistik med korta publiceringsintervaller.

Ett indextal över 50 brukar normalt sett tyda på tillväxt inom ekonomin.

Källa: Silf/Swedbank.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons